Emile aan de schoonmaak

Emile aan de schoonmaak
Door: DitjesDatjes
20-02-2017

Het is een uitstervend fenomeen: de grote schoonmaak die meestal eind februari begon en menig huis op stelten zette. Toch is het geen onverstandige maatregel en dan kijk ik met een knipoog naar vooral jongeren. Haalt u dezer dagen nog alles in uw huishouden overhoop? Of heeft u een andere tip?

Veel mensen weten het nog uit hun jeugd. Moeders die met de voorjaars­schoonmaak begonnen. Er werd gewit, de gehele inboedel werd buiten schoongemaakt. Zelfs de koperen traproedes werden gepoetst en in de kledingkast werd nieuw papier gelegd en nieuwe kamferballen.

Vroeger

Vroeger waren de huizen vochtig en tot in het midden van de jaren zestig werd er nog veel op kolen gestookt. Na de winter bestond er grote behoefte aan frisheid en dus aan een grote voorjaarsschoonmaak. 

De leukste tip levert een cadeaubon op van 25 euro.

Toch is het verstandig dezer dagen met een kritisch oog naar uw woning te kijken. Vooral jongeren kijken niet zo nauw en volgens mijn tante Ernst leven zij in ‘luus en pluus’. 

Dat valt in de praktijk best mee, maar u kunt allerlei dingen doen waar u anders niet aan toekomt. Een grote schoonmaak van de koelkast, het legen van het ­pluizenfilter van de droger. De vriezer ijsvrij maken. Altijd handig als het overdag nog vriest. Ook kunt u de woning echt eens verlossen van stof, want huisstof is de grootste bron van vervuiling en van allergie. Dus kijk eens goed onder het ledikant, achter de ­kasten en onder de stoelen en de banken. Misschien hier en daar een likje verf.

Het is ook een goed moment om voorwerpen weg te gooien die u toch nooit gebruikt. 

Zelf overwoog ik de 20-delige Grote Winkler Prins bij het oud vuil te zetten, want ik kijk er nooit meer in. Toch niet gedaan. Heb er vroeger te veel voor betaald.

bon emile

Meer DenD