Emile Bode stikt van de hitte. Een ventilator helpt!

Emile Bode
Door: DitjesDatjes
24-06-2017

,,De zomer van 1976 behoort tot de heetste aller tijden. Maar als het zo doorgaat, overtreft 2017 alles. Mijn schoonouders exploiteerden in 1976 een café-restaurant en kampwinkel op het Eiland van Maurik. Ik, student en een beetje journalist, stond achter de bar. Mijn latere vrouw en haar moeder frituurden in de bloedhitte in de keuken vooral junkfood. Onvoorstelbare hoeveelheden kroketten, frikadellen en frites. Het was er zo heet dat mijn schoonvader en ik een ventilator kochten. Schoonvader had grote twijfels of we er eentje van het Japanse merk National Panasonic moesten kopen. ,,Moeten we niet voor Philips gaan? Ik heb alles van Philips.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Dagomzet tellen

,,Ik legde hem uit dat de Japanners beter waren. Ik had al een Nikon fotocamera en een portable radiocassetterecorder, ook van National Panasonic. Nu, ruim veertig jaar later, besef ik dat de hausse aan Japanse consumentenelektronica en auto’s toen nog op gang moest komen. De ventilator met drie standen loodste ons door de zomer van 1976, maar als we om 1 uur ’s nachts thuiskwamen, plakte alles aan ons lichaam. Douchen was een godsgeschenk. Net als de dagomzet tellen, want indertijd betaalde 95% van de klanten nog met papiergeld.”

Emiel Bode en zijn huishoudtips. FOTO Johannes Dalhuijsen.

Babykamer

,,De National Panasonic, nu gewoon Panasonic, kwam na de dood van mijn schoonouders bij ons terecht. Het apparaat kwam nog regelmatig tevoorschijn. Zo deed hij dienst in de babykamer. Deze week zocht ik hem weer op in de schuur en zette hem op een krukje in  onze slaapkamer. Hij draait nog als een tierelier. Ik richt de ventilator vooral op mijn hete voeten.”

Koude douche

,,In werkelijkheid weet ik allang dat een ventilator niet voor echte verkoeling zorgt. Het geeft verkoeling op de plek waarop je de ventilator richt. Het zweet op de huid verdampt dan sneller, zodat je daar sneller afkoelt. Maar de temperatuur in de ruimte wordt niet lager, want hij pompt alleen maar lucht rond. Als je dat wilt moet je een airco kopen! Als het buiten kouder is, kun je de ventilator beter door het raam naar buiten laten blazen waardoor de warme lucht uit de kamer wordt gezogen. Een beetje koude douche voor het slapen gaan, vind ik nog het prettigst, maar de ventilator doen we nooit weg.”

 

Meer DenD