Emile Bode’s barbecue-tips

Emile Bode
Door: DitjesDatjes
28-06-2017

Juli is barbecue-maand maar de rook veroorzaakt vooral in dichtbevolkte woonwijken steeds meer overlast. Ik weet een oplossing…

,,Ik probeerde de afgelopen veertig jaar alle vormen van barbecueën uit. Het begon in 1979 met een Hibachi van tien oude guldens op een flat met balkon op acht hoog in Purmerend. Nu hebben we al vijftien jaar een grote Weber, maar die komt nog maar weinig tevoorschijn, omdat wij eigenlijk helemaal niet zo’n groot toestel nodig hebben. In 2015 testte ik de Lotus Grill. Dat is een barbecue op heel weinig houtskool die je buiten gewoon op tafel kunt zetten. Dan is er niet iemand de Sjaak om op afstand het vlees om te draaien. Toen ik het toestel indertijd uitpakte, dacht ik: het zoveelste nutteloze voorwerp. Ik had het fout. De doorsnede van het voorwerp is slechts 34 centimeter en hij is 24 centimeter hoog. Je vult een houder met slechts 250 gram fijngemaakte houtskool. Onder de houder ontsteek je een beetje brandpasta. Vervolgens zet je een ventilator aan die op batterijen werkt. Binnen vijf minuten zijn de kooltjes gloeiendheet en pas na een uur raakt de houtskool op.”

,,De fabrikant beweert dat de Lotus rookvrij is, omdat het vet van het vlees niet op de kolen terecht kan komen. En dat is wel zo handig voor de buurt. En inderdaad, alleen in het begin is er wat rook. Het grill-rooster en de binnenschaal kunnen beide in de vaatwasser, de buitenschaal neem je af met een vochtige doek. Als accessoire kun je een glazen deksel kopen met ingebouwde thermometer, maar dat is niet echt nodig.”

Veel goedkoper

,,Echt goedkoop is de Lotus niet. Het gewone apparaat kost 158 euro, maar let op de aanbiedingen. Je kunt via Lotus Grill op internet speciale brandgel kopen, maar bij de supermarkt is zo’n flesje veel goedkoper. Een kilo fijngemalen houtskool kost zelfs bijna een tientje. Ik haal thuis gewoon een handje grote houtskolen uit een zak, doe die in een vuilniszak en ram er met een hamer op. Veel goedkoper. De houtskool bewaar ik in een plastic emmertje.”

Meer DenD