Emile ruimt de keuken op

keukenlijken
Door: DitjesDatjes
29-05-2017

Het is handig eens per jaar de keuken een flinke schoonmaakbeurt te geven. Dit is tevens een goede gelegenheid om overbodige spullen op te ruimen. Want de gemiddelde Nederlander heeft enorm veel keukengerei dat nooit meer wordt gebruikt, maar ooit werd verkregen. Of in een vlaag van verstand-verbijstering werd aangeschaft.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

vignet emileTijdens onze verloving in 1974 kregen wij een elektrische messenslijper van Moulinex, maar onze messen mochten helemaal niet geslepen worden… Een huwelijkscadeau uit 1978, de Moulinette, kwam één keer uit de kast. Het onderhoud na gedane arbeid was zo intensief dat deze voorloper van de blender levenslang kastarrest kreeg. Vroeger had ik soms last van romantische opwellingen en kocht ik botervormpjes in de vorm van een lammetje of een hartje. Als er dan visite was, presenteerde ik tijdens het eten een lammetje van boter. Vreselijk zoet en lief, maar totaal zinloos. Zeker als de eerste de beste gast aan tafel als een IS-strijder met zijn mes meteen het lammetje onthoofdt.

Ook de meeste werkmessen zijn overbodig. Je hebt een vleesmes, groentemes, koksmes, hakmes, schilmes, steakmes, vismes, koolmes; de variatie is onuitputtelijk. Meestal kun je volstaan met een groot scherp mes, terwijl ik het kleine en vlijmscherpe ‘aardappelmesje’ van Herder nog het meest gebruik. Ik krijg vaak voorwerpen om te testen. Zoals jaren geleden een houder met zes vormpjes die je vult met limonadesiroop en water en er een staafje in plaatst en in de vriezer zet. Na een paar uur heb je een ijslolly. Als je hem tenminste uit de houder krijgt. Een zak ijslolly’s bij de super is een stuk makkelijker en voordeliger. Zo zijn er talloze voorwerpen die bij ons nooit meer uit de kast komen. Zoals de notenkraker om walnoten te kraken. Wat een gepiel! Of de chocoladefontein. Daar kun je fruit onder houden of een marshmallow.

Zijn er keukenlijken die gereanimeerd kunnen worden?

Tot slot de passe-vite, een deftig woord voor een metalen roerzeef. In menig keukenkastje van (oudere) lezers zal hij nog wel liggen, maar of hij ooit nog wordt gebruikt? Mijn vrouw gebruikte hem ooit om van appels appelmoes te maken, maar met de staafmixer of blender gaat het een stuk sneller. Zijn er keukenlijken die weer gereanimeerd kunnen worden? Jawel, mijn echtgenote sneed de laatste jaren de snijbonen verticaal met een mesje. Onlangs kwam de bijna honderd jaar oude snijbonenmolen van het merk PeDe weer tevoorschijn. Die snijdt snijbonen in horizontale richting. Volgens vrouwlief toch veel smakelijker.


Meer huishoudtips van Emile op www.huishoudbode.nl

Meer DenD