Finland, het pure noorden

Finland
Door: DitjesDatjes
04-01-2017

Finland en Fins Lapland zijn prachtig in de winter, maar ook in de zomer is de natuur adembenemend mooi en kun je er allerlei avonturen beleven. Ditjes & Datjes neemt alvast een voorproefje…

Tekst gaat verder onder advertentie
   

 

 

Finland is misschien wel één van de meest veelzijdige vakantiebestemmingen van Noord-Europa. Er is veel ruimte en natuurschoon, maar er zijn ook gezellige steden waar je gerust een paar dagen kunt doorbrengen met shoppen, het bezoeken van musea en het ontdekken van de Scandinavische keuken – een aanrader. Wat feiten over het land op een rijtje: Finland is 8.5 keer zo groot als Nederland, maar heeft aanzienlijk minder inwoners: 5 miljoen. Veertig procent van de bevolking woont in of rond de drie grootste steden: Helsinki, Turku en Tampere. Het land grenst in het oosten aan Rusland en in het noorden en westen aan Noorwegen en Zweden. Finland wordt ook wel ‘het land van de duizend meren’ genoemd. Dat is zacht uitgedrukt, want het zijn er ruim 188.000! Het Saimaameer is hiervan het grootste. Dit meer is populair bij zowel toeristen als de Finnen zelf, die er vaak een vakantiehuisje hebben. De noordelijkste provincie van Finland heet Fins Lapland. Dit deel van het land ligt rond en boven de Poolcirkel en staat bij veel avontuurlijke reizigers hoog op het verlanglijstje. Het is een prachtige en enigszins mysterieuze bestemming, waar je op rendiersafari kunt gaan, huskytochten kunt maken en van oktober tot en met juni kunt skiën, snowboarden en langlaufen. De hoofdstad van Finland is Helsinki: een groene kuststad aan de Finse Golf. Het is weliswaar geen grote stad, maar behoorlijk hip – met moderne gebouwen, mooie designwinkels en hippe restaurants waar je de pure, Finse keuken kunt proeven. Verken de stad per fiets of te voet. Dat is goed te doen want de meeste bezienswaardigheden liggen in het centrum.

 

Finland, het pure noorden
Hollandse Hoogte

 

De nachteloze nacht

In Finland en Fins Lapland vind je een overvloed aan rivieren, meren, stroomversnellingen en watervallen. Allemaal even helder en schoon, dus je kunt er heerlijk zwemmen en vissen of de omgeving per kano of raft verkennen — een perfecte manier om van de mooie natuur te genieten. In de avond grill je bij het kampvuur voor de blokhut een vers visje of worstje, lekker met Finse mosterd en een glas lokale vodka. Even lekker back to basics. Het leuke is, dat bijna elke accommodatie een eigen sauna heeft. Heerlijk achterover leunen en relaxen. Naar bed hoef je nog lang niet, want in de zomer kun je in het noorden van Finland eindeloos genieten van de ‘Nachteloze Nacht’, een fenomeen dat rondom de noordpoolcirkel voorkomt. In Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland, kun je van begin juni tot begin juli de Middernachtzon de horizon zien raken, zonder dat deze ondergaat. In Nuorgam, het meest noordelijke puntje van Finland, blijft de zon meer dan zeventig dagen schijnen. De hele zomer dus! En als je dan toch een eindeloze zomernacht wilt meemaken, bezoek dan het gezellige Midnight Sun Filmfestival in Sodankylä. In juni is er in Rovaniemi een leuk folklore festival, waar je de lokale cultuur kunt proeven.

 

Finland, het pure noorden

 

Eilanden en elanden

In de Baltische zee, die Zweden en Finland van elkaar scheidt, ligt de Åland archipel. Deze bestaat uit wel 20.000 verschillende eilandjes waar je een actieve vakantie kunt vieren. Op één van de grotere eilanden ligt Mariehamn, een beeldschoon stadje dat twee attracties heeft: het maritiem museum en de Pommern, een gigantische viermaster die in authentieke stijl is behouden. Erg leuk om met kinderen te bezoeken. De beste manier om deze eilandengroep aan te doen is vanuit het levendige Turku, de oudste stad van Finland. Vanuit hier stap je op één van de veerboten die de eilanden met elkaar verbindt. Een belevenis op zich, en de natuur is nooit ver weg. Altijd al eens oog in oog willen staan met een eland? De kans is groot dat je er hier eentje tegen het lijf loopt. Elanden kunnen namelijk zwemmen als de beste en peddelen hier op hun gemak van het ene eiland naar het andere. Dierenliefhebbers kunnen sowieso hun hart ophalen in Finland. Bruine beren, lynxen, wolven, elanden en veelvraten komen hier in het wild voor. Zoek tijdens een safari naar deze Finse ‘big five’!  Verder zijn er zo’n 300 verschillende soorten vogels en vele vissoorten te vinden in de baaien, archipels en meren. Kortom: een prachtig land, dat het gehele jaar door garant staat voor een onvergetelijke en avontuurlijke reis. Kijk voor meer informatie Noordeuropa.nl.


Tekst: Ravianne van Vliet

Meer DenD