Gaatjes mysterie opgelost

Emile Bode
Door: DitjesDatjes
02-09-2016

Het treft elk jaar vele tienduizenden Nederlanders: gaatjes in de bovenkleding. De shirts of andere kledingstukken verdwijnen in de vuilnisbak of krijgen een tweede leven als poetsdoek. Waar komen die gaatjes toch vandaan?

 

Emile BodeEmile Bode schreef 15 jaar lang voor de Telegraaf de populaire rubriek Huishoudtips. Nu schrijft hij voor Ditjes & Datjes!
Gaatjes

 

De gaatjes ontstaan meestal aan de onderkant, ter hoogte van de navel. Heel veel mensen weten niet hoe deze ontstaan. Ze denken zelfs dat er muizen in het complot zitten. Niets is minder waar. De gaatjes ontstaan meestal door het schuren van de kleding tegen de rand van het aanrechtblad. Doordat er vaak een riem of gesp onder of over het shirt zit, schaaft deze door het shirt heen tegen de scherpe onderkant van het aanrecht. Je kunt dit tegengaan door de scherpe kantjes te laten verdwijnen met een schuurpapiertje of door een schort te dragen.
Dat vooral dames last hebben van het gaatjesmysterie komt doordat zij vaker achter het aanrecht staan en grote gespen dragen. Het hoeft echter niet in de keuken te gebeuren: het probleem kan ook ontstaan als je achter een balie staat of achter een bureau zit. Of als dames ceintuur met gesp om hun buik dragen. Als je gaat zitten, komt hierdoor spanning op de buik. Mensen die regelmatig met scherpe nagels het shirt in hun broek proppen, lopen ook gevaar. Bij (stevige) mannen ontstaan gaatjes soms door de stopper op de rits als deze niet goed naar beneden is gedrukt. Dames die een bh dragen met versieringen zoals siersteentjes die in ijzeren haakjes zitten geklemd, lopen ook een risico. Bij het aan- en uittrekken van een shirt kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan. Ook een braam in de wastrommel kan de oorzaak zijn. Trek een oude panty over de hand en haal deze door de lege trommel. Waar deze blijft steken, zit een stukje dat uitsteekt. Haal dit voorzichtig weg met een nagelvijl of fijn schuurpapier.


HaarlemmerOlie

Haarlemmer olie

Oudere mensen vragen mij of het volksgeneesmiddel Haarlemmerolie nog bestaat. Het mengsel van kruiden en zwavel bestaat inderdaad nog steeds, zowel in druppelfles als zalf. Het zou vooral helpen tegen maagkwalen en –krampen, maar enig bewijs daarvoor is nooit geleverd. Te koop op internet of bij drogisterij Van der Pigge aan de Gierstraat 3 in Haarlem. Het interieur van deze drogist met webshop is al een omweg waard.


Wekker

Wakker worden

Veel mensen slapen door hun wekker heen omdat ze slechthorend zijn of zeer vast slapen. Dat kan heel vervelend zijn. Een trilwekker is een uitkomst. Leg deze onder het kussen en verbindt hem met de bijgeleverde wekker. Er zijn ook trilhorloges, te koop bij elke audicien of via internet.


Schroevendraaier

Ezelsbruggetje

Welke kant moet ik de schroef indraaien? Links of rechts? Met het volgende ezelsbruggetje zul je het nooit meer vergeten: DROL = Dicht Rechts Open Links.


Onderdelen

Nieuwe onderdelen

Heel wat onderdelen van (steel)pannen gaan op den duur kapot. Denk aan de klemgreep, bevestigingsschroef en steel. Meestal worden de pannen dan weggegooid. De onderdelen kun je overigens bij de meeste fabrikanten bestellen, ook van oud kookgerei. Kijk op de websites en zoek naar onderdelen. Of kijk op Kookpannenservice.nl of Europart.nl. Soms zijn de onderdelen, zoals afdichtingsrubbers, erg prijzig. In dat geval kun je beter voor de vuilnisbak kiezen.


Drogist

Super tegen keelpijn

Superol was een beroemd gorgelmiddel tegen beginnende keelpijn. Maar het is wel vies en wordt al jaren niet meer gemaakt. Alhoewel: Drogisterij Boerhaave in Leiden maakt het zelf en dan heet het Superspoel. Drogisterij Bik&Bik, toevallig ook in de sleutelstad gevestigd, maakt het ook zelf maar dan in poedervorm. Beide winkels hebben een webshop.

Meer DenD