Gedragstherapie voor paarden, wat is dat?

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Om de eerste veelgehoorde vraag te beantwoorden; Nee, gedragstherapie voor paarden is niet zweverig 😉 De gedragstherapeut onderzoekt exact waarom het paard het gedrag vertoont op basis van wetenschap, psychologie en praktijk. U krijgt advies en hulp om het probleem te verhelpen.

Voor bijna alle gedragsproblemen kunt u deskundig advies krijgen. Van angst voor de hoefsmid tot het paard dat niet te vangen is. Maar juist ook voor problemen onder het zadel of aan de longe. Een gedragstherapeut weet hoe een paard leert en kan u inzicht geven waarom er problemen zijn, daarna kunt u met uw eigen instructeur of instructrice weer verder trainen. Het consult vindt plaats op de locatie waar het paard staat. Daar wordt het gedrag uitgebreid uitgevraagd en geobserveerd. U krijgt duidelijke uitleg waarom het paard het gedrag vertoond. Het advies op maat met stappenplan en drie maanden nazorg (!) stelt u in staat om het ongewenste gedrag te stoppen of te veranderen. Gedragstherapie voor paarden is een vrij beroep, iedereen mag zich zo noemen. Om voor eigenaren, dierenartsen en assistentes duidelijk te krijgen met wie met een gerust hart kan worden afgesproken, is er sinds 2013 de SPPD (stichting Professionele diergedragsdeskundige). Accreditatie geschied door jaarlijkse controle van opleiding, ervaring, werkwijze, kwaliteit en nascholing. www.sppd.nl

TIP 1: VERANDERING IS MOGELIJK Veel paarden vertonen afwijkend gedrag waar de eigenaar aan gewend is. Het paard stormt dagelijks de stal uit, gaat hangen als je het vastzet of reageert boos bij opzadelen. Vooral bij gedrag dat al lang bestaat wordt vaak gedacht dat het gedrag niet meer te veranderen is. Gelukkig kan dat bijna altijd wel. Voor veel paarden (en eigenaren) kan het een enorme opluchting zijn als dit steeds terugkerende probleem wordt opgelost.

TIP 2: ADVIES UIT UW OMGEVING? Als uw paard bijt wordt u vaak geadviseerd door stalgenoten, instructeur of staleigenaar direct flink straffen omdat uw paard dominant is. Of als uw paard ‘staakt’ of de trailer niet in gaat, wordt u gezegd dat u niet mag opgeven omdat het paard anders ‘gewonnen’ heeft. Deze adviezen niet juist, kunnen het probleem verergeren en het welzijn van uw paard schaden. Een Tinley gedragstherapeut helpt u graag met een deskundig advies dat zelden tot nooit ‘straf’ bevat, maar wel het probleem oplost.

TOP 10 GEDRAGSPROBLEMEN PAARD

1 Paard bijt en/of slaat naar mensen
2 Paard is angstig (bv kopschuw)
3 Paard staat niet stil bij opstappen
4 Paard geeft voet niet of slaat bij hoefsmid
5 Paard staat stil tijdens rijden (staakt)
6 Paard is niet te vangen uit de wei
7 Paard gaat erf niet af of draait om tijdens buitenrit
8 Paard vertoond afwijkend gedrag op stal
9 Paard is agressief of angstig voor andere paarden
10 Paard heeft problemen met de trailer

Mijn paard heet Felliway

LUV-zangeres Chimène van Oosterhout is helemaal dol op haar merrie Felliway. De prachtige schimmel staat op een prachtige stal in Hilversum. Met Felliway doet Chimène fanatiek aan de discipline jagen. Zo deed ze mee aan het NK Jachtpaarden 2018 dat op Landgoed De Valouwe in Ede plaatsvond. ,,Een zwaar trainingsprogramma en ondertussen veel veranderingen”, schrijft de zangeres in een nieuwsbrief van de stal Prinsenburg, waarmee ze doelt op de verhuizing kort daarvoor van Felliway naar haar nieuwe onderkomen. Felliway staat inmiddels ook buiten en dat bevalt goed. ,,Ze is een echt buitenmeisje”, aldus Chimène. En… Felliway breekt gewoon uit als ze het zat is om op stal te staan! ,,Zo heeft ze ook een keer een hele nacht door de gang gelopen, omdeat haar staldeur niet goed dicht zat. Oepsie! Kennelijk vond ze dat gezellig…”

Tags

DENDDIERENDITJES EN DATJESPAARDEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck