Gouden Schoen voor WK-topscorer Sontje Hansen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Sontje Hansen hoeft toch niet met lege handen naar huis. De 17-jarige aanvaller ontving na de finale van het WK voor voetballers onder 17 jaar de Gouden Schoen, als topscorer van het toernooi. Hansen maakte zes doelpunten op de mondiale eindronde, één meer dan de Franse voetballers Nathanaël Mbuku en Arnaud Kalimuendo Muinga en de Braziliaan Kaio Jorge. De jonge Ajacied gaf ook drie assists.

Hansen greep met Oranje onder 17 net naast de medailles op het WK. De ploeg van bondscoach Peter van der Veen moest in de halve finales via strafschoppen buigen voor Mexico. In de ’troostfinale’ om het brons was Frankrijk met 3-1 te sterk dankzij een hattrick van Kalimuendo Muinga. “De jongens hebben als leeuwen gevochten, tot het bittere eind”, zei Van der Veen. “We zitten nu even met een rotgevoel van binnen, maar hopelijk kunnen we daar over een paar maanden of een jaar anders op terugkijken.”

De wereldtitel ging naar Brazilië, dat Mexico in de finale met 2-1 versloeg. Het winnende doelpunt kwam in blessuretijd op naam van Lazaro. De Brazilianen waren enkele minuten daarvoor op gelijke hoogte gekomen dankzij een benutte strafschop van Kaio Jorge, toegekend op advies van de VAR. Het gastland werd voor de vierde keer wereldkampioen in deze leeftijdsklasse. De Braziliaanse oud-internationals Ronaldo en Cafú reikten de beker uit aan hun jonge landgenoten.