Huishoudbode: Gekke tips van Emile 

Door: DitjesDatjes
26-08-2018

Ik ben met twee linkerhanden geboren, maar als medebewoner van een groot huis moet je een beetje handig zijn. Anders gaan de reparaties in de papieren lopen en dat kan Bruin niet trekken. Ik ben wel iemand voor de kleine dingetjes en ga soms als een krentenkakker te keer. Zo slijt het uiteinde van een staaldraadborstel als eerste. Die gooi ik niet weg, maar zet hem in de bankschroef en zaag zoveel als nodig van de voorzijde weg. Ik heb altijd een blikje vaseline die ik meestal gebruik om een schroef mee in te smeren. Dan draai je die er veel makkelijker in. We spreken dan van een gladjanus.  

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Bij mijn jongste dochter nam ik een stuk of 30 smalle bamboestokjes mee. Die had ze over en wilde ze weggooien. Ik maak daar simpele rekjes van om de klimplanten aan te binden. Ook voor die dochter.
,,Wat ben je nu weer aan het doen?” vroeg mijn oudste dochter toen ze een woning in Rotterdam betrok en ik de naadjes tussen de behangbanen wegwerkte met wat overgebleven latex op een satéstokje. 

Als ik ons huis aan de buitenkant schilder, scheur ik strookjes aluminiumfolie en leg die over de rand van de verfpot. Dan kun je het schone blik ook weer makkelijk sluiten. De kwast omhul ik ook met folie. 

Een kromme, houten broodplank wordt weer recht als u ze met de bolle kant een nacht op een vochtige doek legt. Kromgebogen planken in de boekenkast kun je een dag met natte doeken bedekken.  Doe dat niet met spaanplaat, want dat is geen hout.  

Als ik een apparaat demonteer (wat zelden gebeurt), leg ik de schroefjes en moertjes op een flinke magneet die ik al jaren heb. Zo raak je die kleine dingetjes niet kwijt.  

Vorige week kwam een handige jongen van net 16 jaar bij ons langs om een pvc-pijp open te draaien. Dat lukte niet, maar hij zag bij mij in de schuur een ouderwetse lijmklem en die klemde hij vast op de pijp en voilà: weer een tip.  

Heeft u handige doe-het-zelf tips? De leukste wint een prijsje. Mail naar [email protected]  


Winkel van de Maand  

 Zoet smulparadijs in Rotterdam 

 In Kralingen kennen ze de winkel allemaal en veel andere Rotterdammers weten ook de weg naar de Avenue Concordia te vinden. Daar is sinds 1903 banketbakker B.J. Carlier gevestigd.  Een prachtig Art-Deco-pand en aan het interieur is sinds die tijd niets veranderd.  

Eigenaar Arjan van Poll zegt: De mensen komen hier in de eerste plaats voor onze producten.” Arjan werkt sinds 1993 in de zaak en kon in 2005 de winkel kopen van de laatste Carlier, een kleinzoon van de oprichter. Je komt hier in de eerste plaats voor de klassieke producten. Een oudere heer koopt speciale ontbijtkoek van Bussink. ,,Alleen hier te koop,” zegt hij. Een jonge dame is gek op de krakelingen. Zelf loop ik likkebaardend door de winkel. Ik lust alles. De taartjes, maar vooral de ouderwetse koekjes zoals bitterkoekjes en Weespermoppen. Arjan vertelt: ,,Deze maand hebben we aalbessentaartjes. Die zijn populair door de combinatie schuim met aalbessen, zeg maar zoet en zuur.”  

Terwijl ik met de hofleverancier praat, helpt Yip de klanten. Ik ben met een van mijn dochters. Ze is een echte Rotterdamse geworden en zegt:  ,,Ik heb voor jou een Tompouce met slagroom gekocht. Voor zo dadelijk bij de thee.“ 

B.J. Carlier
Avenue Concordia 57
Rotterdam
Geen website, wel op Facebook 

 


 Tips van de maand 

 Berenbroodjes 

Heel wat (jonge) kinderen zijn lastige eters. Marieke Heemskerk heeft daar iets op bedacht.  

Ze paste op haar kieskeurige nichtje van vier en serveerde gezond eten met een glimlach.  

Marieke vertelt: ,,Voor de lunch maakte ik ‘berenbroodjes’ of wel bruine boterhammen met pindakaas, bosbessen als oogjes, een aardbei als neus en een banaan werd een mond. 

Dat ging erin als zoete koek. Later op de middag kreeg mijn nichtje als tussendoortje ‘mieren op een boomstammetje’. Of wel bleekselderij met rozijnen. En ook dat bleek een hit.  

Zo zie je maar weer: maak eten leuk voor kinderen, dan eten ze vanzelf.” 

Dit verhaal verdient een cadeaubon van 25 euro. 

 


Vieze nagels  

Esther Delhomme woont in Frankrijk en is een fanatieke tuinierster.  Haar nagels zijn na een dag tuinieren heel erg zwart. Dat voorkomt ze nu door met de nagels in een stuk zachte zeep te krabben. Als ze klaar is met de tuin hoeft ze alleen nog maar de handen te wassen en de vieze zeep te verwijderen.  

 

Theezakje 

Het natte theezakje van mevrouw Van Elderen bleef aan haar vingers kleven en viel op haar mooie witte tafelkleed. Ze heeft een emmertje met water gevuld en een klein scheutje Glorix toegevoegd. Een deel van het tafellaken met de vlekken de hele nacht in het sopje gedaan en de volgend dag waren deze verdwenen.  Daarna het hele tafellaken gespoeld met schoon water. 

 


 

Helpt ’t of helpt ’t niet 

 Een rimpelloos leven?  

Er zijn (dure) crèmes die veroudering en in het bijzonder rimpels zouden voorkomen.  In werkelijkheid helpen deze anti-rimpel crèmes nauwelijks.  Waarom worden ze dan toch in groten getale verkocht? Mijn vrouw geeft het simpele antwoord. ,,Ik wil graag lekker ruiken en smeren vind ik prettig.” 

Als u rimpels op latere leeftijd wilt verwijderen, moet u ‘onder het mes’. Dat helpt wel en misschien is het een stuk goedkoper dan al die zalfjes die u al die jaren daarvoor heeft gebruikt. 

Experts menen dat levenslang langdurig in de zon liggen het slechtste voor de huid is. Het drinken van relatief veel water helpt. Evenals gezond eten, niet roken en weinig alcohol.  

De tante van mijn vrouw is tachtig jaar, leeft gezond en heeft op haar gezicht nog vrijwel geen enkele rimpel. Daarentegen heb ik mijn hele leven tegen alles gezondigd: bij vlagen ongezond gegeten, meer alcohol dan water gedronken, vijftig jaar gerookt en ik ben voor mijn 64 jaren nog steeds niet rimpelig, vind ik zelf. Misschien komt het wel omdat ik alleen goedkope crème voor mijn schrale handen gebruik en relatief weinig in de zon heb gelegen.  

…Die paar rimpels interesseren me trouwens geen bal.  

 

Vignet: Win een bon 

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl  

Meer DenD