Huishoudbode januari: Emile tikt een eitje

Door: DitjesenDatjes
27-12-2017

Een nieuw jaar vraagt om een frisse start. Daarom duikt Emile zijn kasten in om schoon schip te maken. Maar er is één voorwerp dat hij om de lieve familievrede niet zal ruimen: een goedbedoeld, maar totaal overbodig cadeautje van zijn dochter…

Tekst gaat verder onder advertentie
   

,,Het léék zo handig… Maar het wordt niet gebruikt”
Het nieuwe jaar vind ik een prachtig moment om de keukenlades uit te mesten. Waarom u en wij zoveel voorwerpen hebben om het keukenwerk te veraangenamen, is mij een raadsel. Het merendeel komt nooit meer tevoorschijn.
Zo hebben wij vier verschillende thee-eieren, maar wij gebruiken gewoon een theezakje.
We hebben aan aspergepan, maar deze wordt nooit gebruikt. Mijn vrouw doet de asperges in een gewone pan.
We hebben in de woonkamer een ladekastje met vrijwel uitsluitend ‘lijken’. Zoals de wildschaar. Nooit gebruikt, want wild eten we uitsluitend in een restaurant.
In een spaarzame, romantische bui heb ik ooit allerlei garneermesjes gekocht om leuke vormpjes uit een komkommer of tomaat te snijden. Ik heb een mal in de vorm van een lammetje. Kun je een boterlammetje van maken. Als decoratie op de eettafel. Voor het laatst met Kerstmis 1981 gebruikt en nadien levenslang in de la.
Ooit spaarden wij voor Wedgwood. Het bekende servies met de groene takjes. Alleen de borden worden nog gebruikt. De dekschalen zijn geheel uit het zicht verdwenen.
Nu ik ouder word en mogelijk wijzer, zie ik het nut van bezit steeds minder in. Mijn muziekcollectie heet nu Spotify. Mijn filmcollectie luistert naar de naam Netflix. De duizenden boeken leiden een kwijnend bestaan, ik lees steeds vaker digitaal.
Aardige lezer, waarom bestaan er eigenlijk ontbijtbordjes? Daar kunnen amper twee boterhammen op. Als ik een royale uitsmijter maak, zijn die bordjes te klein en gebruik ik veel liever een groot bord?
Toen mijn vrouw op 4 november jarig was, kreeg ik van mijn oudste dochter een eierdopje. ,,Pap, dit is voor jou, want je pelt toch graag een hardgekookt eitje”, zei de schat.
Het is een McEgg van WMF met een mannetje op een surfplank, een hamer en een lepeltje en in de helm kunnen de eierschalen.
Heel leuk, maar totaal overbodig. Ik durf McEgg niet in de kast met lijken op te bergen. Veel te bang voor de toorn van dochterlief.
Wat is uw meest nutteloze voorwerp? De winnaar krijgt een cadeaubon van 25 euro.


Winkel van de Maand: Leuke ouwe meuk

Loods 5 is een winkelconcept op het gebied van woon- en lifestyle. Er zijn vestigingen in Amersfoort, Sliedrecht en Zaandam. De vierde komt begin 2019 in Duiven. U vindt verschillende importeurs, groothandelaren en fabrikanten onder een dak. Loods 5 faciliteert de verkoopruimte.
Ondanks de grootte van het gebouw heeft Loods 5 een heel knusse uitstraling. Dat komt omdat de talloze leveranciers niet in gescheiden winkels zijn gehuisvest maar in een grote en gezellig aangeklede ruimte waar je aangenaam kunt struinen. Mijn jongste dochter en vrouw waren hoogst verbaasd dat ik urenlang met hen meeliep.

De nadruk ligt op woonspullen met een vintage uitstraling. Je zou ook oneerbiedig kunnen zeggen ‘ouwe meuk’, maar het is wel heel grappig om te zien en jongeren zijn er kennelijk gek op. Voor een oude jongere zoals ik, is het verbazingwekkend dat jongeren een paar honderd euro betalen voor een nagemaakte stalen kast uit mijn militaire diensttijd, midden jaren zeventig.

U vindt in Loods 5 meubels, verlichting, kookspullen, tafels, slaapkamers, badspullen en heel veel woonaccessoires. Ik kan u verzekeren dat er talloze hebbedingetjes bij zitten die u gretig in uw mandje of winkelwagentje stopt. Ik kocht een plumeau, want ik weet dat een oudere dame die al jaren zoekt.


Tips van de maand

Grafsteen schoonmaken

Jan Dijkshoorn heeft een grafzerk van een dierbare opgeknapt. Met een plamuurmes heeft hij het mos en de algen voorzichtig verwijderd. Daarna de steen licht geschuurd met fijn schuurpapier. De ingehouwen letters heeft hij schoongemaakt met een priem en een borsteltje. Vervolgens de letters gelakt met een watervaste zwarte viltstift. De steen heeft hij afgenomen met een vochtige doek. Hij wil weten hoe hij de steen verder moet behandelen. Volgens hem is het geen marmer, noch beton of natuursteen.

Ik adviseer Jan om Akemi steenzeep te kopen. Het heeft een licht impregnerende werking. De zeep kunt u kopen bij winkels die grafstenen verkopen of via internet. Het is overigens vloeibare zeep. Twee dopjes in een emmer water is onvoldoende.

Corrie Binneveld gooit om de zoveel tijd een bruistablet van Steradent in het toilet. Een paar uur niet doortrekken en de pot is weer super schoon.

De tip van Henny de Wit uit Katwijk is bijna te simpel voor woorden, maar toch ontvangt zij een cadeaubon van 25 euro. Ze schrijft: ,,Voordat wij onze afbakpistoletjes in de oven of Airfryer doen, snijden wij ze alvast halfopen. Als ze heet uit de oven komen en je wilt ze gelijk eten kun je ze veel makkelijker vullen met boter en beleg en je vingers niet verbranden.”


Helpt ’t of helpt ‘t niet: Scheer je weg

 

Ik scheer me mijn hele leven al nat en dat doet nog steeds bijna 50% van de bevolking. Dat doe ik al jaren met mesjes Gillette Mach3. Als u deze mesjes niet in de aanbieding kunt kopen, zijn ze peperduur. Ik doe met een mesjes gemiddeld twee weken.
Ik heb in al die jaren diverse andere merken geprobeerd, maar al die mesjes kunnen niet tippen aan Gillette. Sommige mesje voor eenmalig gebruik zijn zelfs vreselijk bot.
Onlangs kocht mijn vrouw vijf scheermesjes bij Kruidvat van het merk RightFit met als ondertitel: ‘Fits Gillette Mac 3’. De mesjes zijn euro’s goedkoper dan Gillette. Ik vind de kwaliteit bovengemiddeld goed waardoor ik na een kleine 50 jaar waarschijnlijk afscheid neemt van Mister Gillette.
Volgens de makers bevatten de mesjes lubricatiegel die verrijkt is met vitamine E en aloë vera. Daar merk ik overigens niets van. Met het zogeheten skin protection systeem krijg je een zachte huid en heb je geen last van irritaties. Zal wel.
Overigens zijn mijn scheerkosten in 2017 toch al met meer dan 50% verminderd. Omdat ik nu veel thuis werk, scheer ik me om de dag. Zo simpel is bezuinigen.

Win een bon!
Heeft u een geweldige tip of leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl

Meer DenD