Komt dit oer-Hollandse schilderij terug naar Nederland?

Door: Kees van der Made
08-12-2021

Komt het schilderij ‘De Vaandeldrager’ naar Nederland? Het is zeer waarschijnlijk. De staat lijkt de portemonnee te willen trekken…

Het schilderij ‘De Vaandeldrager’ van Rembrandt van Rijn gaat de verkoop in. De Franse bankiersfamilie Rothschild bezit het schilderij nu en wilde het verkopen. Omdat het is aangemerkt als ‘nationale schat’ kreeg de Franse regering kans om het zelf aan te schaffen, die ziet ervan af. De staat had er dertig maanden de tijd voor om dat te beslissen. In 2019 gaf het Rijksmuseum al aan het te willen kopen. Het portret was toen te zien in het Rijksmuseum.

Exportlicentie

Nu gaat de regering waarschijnlijk een exportlicentie afgeven. Het Rijksmuseum vond dat interessant en had aangegeven alles op alles te willen zetten om het schilderij te bemachtigen. Een lastige klus, het schilderij is veel meer geld waard dan het museum kan besteden. De staat trekt wil nu de portemonnee trekken, zo meldt de NOS

€165 miljoen

Het museum zou zelf €10 miljoen kunnen betalen. De vereniging Rembrandt draagt daar nog eens €15 miljoen aan bij. De staat wil nog voor €150 miljoen bijspringen. De Tweede Kamer moet nog wel akkoord gaan, maar er is goede hoop. De waarde van het werk wordt geschat op €165 miljoen.

Belangrijkste werken

De Vaandeldrager is een werk uit 1636. Het betreft een portret van een persoon met een vaandel in zijn hand. Het behoort tot de belangrijkste werken van Rembrandt. Wie er afgebeeld staat staat niet vast. Veel mensen denken dat het een zelfportret is, anderen denken dat de broer van Rembrandt, Adriaan, staat afgebeeld. Rembrandt van Rijn zou het werk op dertigjarige leeftijd hebben geschilderd.

Meer DenD