Uit de Kunst: Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Nationaal Reddingmuseum
Door: DitjesDatjes
26-03-2017

 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers bevindt zich op het monumentale complex Willemsoord, de voormalige Rijkswerf van de Koninklijke Marine in Den Helder. Bezoek dit boeiende, interactieve museum en maak kennis met ‘het andere gezicht’ van de zee.

Het Nationaal Reddingmuseum toont de geschiedenis van het reddingwezen op zee. Het is een verhaal van harde storm, beukende golven en kapseizende schepen. Een verhaal van dappere helden, die met gevaar voor eigen leven uitrukken om hun medemens te redden. In de voormalige motoren-werkplaats van de marine staan verschillende reddingsboten opgesteld die in het verleden gebruikt zijn.

Vlet

Museum-medewerkster Sylvia van der Most wijst naar een zes meter lange vlet met een groen geschilderde bovenrand. ,,Met een dergelijke vlet heeft Dorus Rijkers, ‘de Heldersche Mensenredder’ in 1871 het leven van vijfentwintig opvarenden gered van de gestrande Nederlandse bark ‘Australia’. Hij kreeg daarvoor een beloning van 220 gulden, terwijl de bergers die de lading koffiebonen en suiker veiligstelden 1300 gulden ontvingen. Tóch koos Dorus ervoor om de mensen te redden. Hij heeft in zijn leven meer dan 500 zeelieden het leven gered. Daarom is dit museum naar hem vernoemd.”

Vlet
In zo’n vlet redde Dorus Rijkers de opvarenden

Het is moeilijk voorstelbaar dat je in zo’n vlet een storm op zee durft te trotseren.  Datzelfde geldt voor het favoriete object van Van der Most: ,,Moet je toch indenken hoe dapper je moet zijn om in deze Tomboot III anderen het leven te gaan redden! Deze trimaran redding-flotteur werd speciaal ontworpen voor reddingwerk in de branding. Hij is vernoemd naar ‘redder’ Tom, die in 1919 zélf verdronk bij een actie op zee”.

Kidsproof

Ook op de twee andere verdiepingen van het Nationaal Reddingmuseum is veel te beleven. ,,In dit museum mogen de kinderen overal aankomen” vertelt Sylvia van der Most. ,,Ze mogen zelfs in de rubberen reddingsloep klauteren. We zijn met recht verkozen tot één van de beste ‘kidsproof’-musea van Nederland.” Met een knopen-tafel om moeilijke knopen te leren leggen, een vaarsimulator, waar je het varen op een wilde zee kunt ervaren én een windtunnel waar je windkracht 10 kunt proberen te weerstaan is dit museum inderdaad een paradijs voor kinderen.

Nationaal Reddingmuseum
Kinderen mogen in dit museum overal aankomen.

Maar ook voor volwassenen is er veel te zien; binnen en buiten het museum. Want vóor het museum liggen zes varende historische reddingboten. Op de ‘Johan de Witt ‘uit 1941 worden in het vaarseizoen rondvaarten gehouden door de binnenhavens van Den Helder. ,,Kijk, dáár ligt de Insulinde uit 1927,” wijst Sylvia. ,,Het is het eerste schip dat als het omslaat zichzelf weer kan oprichten door middel van een ingebouwde kieptank. Deze bijzondere boot wordt in juli 90 jaar. Dat gaan we vieren: met nooit eerder vertoonde filmbeelden en een bijzondere, nog geheime, rondleiding.”

Alle reden om binnenkort een bezoek te brengen aan deze verborgen schat van Den Helder.

De Insulinde

Museumfacts

 • Nationaal reddingmuseum Dorus Rijkers
 • Willemsoord 60 G
 • 1781 AS Den Helder
 • Geopend: di t/m zo 10.00 tot 17.00 uur
 • T 0223-618320
 • zie www.reddingmuseum.nl voor meer info
 • Volwassenen €8,00
 • Kinderen vanaf vier jaar €6,50
 • Museumkaart gratis
 • Rolstoel-toegankelijk
 • Rondvaart van april t/m oktober €2,50

Meer DenD