Marokkaanse wervelwind Najat verbluft culinair Amsterdam

Najat Kaanache|Najat||||||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De Marokkaanse ambassadeur Abdelouahab Bellouki leek verrast. ,,U opent toch samen met de koning van Marokko het restaurant van Najat Kaanache in Nederland…”

Aan het eind van een culinaire avond in het restaurant van het Amsterdam Museum in hartje Amsterdam moest een exclusief gezelschap even op adem komen. Slechts 25 bofkonten weerstonden de Marokkaanse wervelwind, de absolute koningin van de Marokkaanse keuken, ene Najat Kanaache.

Keuken

Het was een wereldervaring. Zeven gangen verder, met Najat in de keuken, keken de genodigden elkaar eens diep in de ogen aan. ,,Is dit waar? Dromen we? Wist iemand dat er in Marokko op driesterrenniveau wordt gekookt door iemand die jarenlang in ons land heeft gewoond?”

Het levensverhaal van Najat is spectaculair. Ze kwam vanuit Spaans Baskenland met de bus naar ons land. Platzak. Ze maakte voor de Haagse feestjes pinchos om haar centen te verdienen en kwam uiteindelijk in de keuken van sterrenchef Frans Geurds in Rotterdam terecht. Najat, met superambities, schreef 24 topchefs in Europa een brief. Ze wilde van ze leren en bij ze komen werken.

De Marokkaanse kwam, zag en overwon.

Topchefs

Inmiddels lopen de topchefs van toprestaurants Noma tot en met El Bulli met haar weg. Najat heeft haar eigen toprestaurant in Fez (het heet Nur en is uitgeroepen tot de beste Maroccan Cuisine in de wereld), ze maakt met Gordon Ramsay kookseries voor Spaanstalige landen en haar kookboek werd deze avond gepresenteerd, maar werd ook al genomineerd voor het beste kookboek van Nederland.

Febe van der Wardt van uitgeverij Luitingh-Sijthoff weet nog heel goed dat ze Najat voor het eerst ontmoette. De ‘CHEF’ werd door zakenvrouw Rahma el Mouden bij haar geïntroduceerd. Toen werd het idee voor het kookboek geboren. Een jaar verder zijn de rechten van Najat’s kookboek verkocht aan de USA, Duitsland en Spanje!

Marokko

Najat had de ingrediënten voor deze smulavond meegenomen uit de Medina. Ze rockte in de keuken. Om te beginnen met een elixer gemaakt van orange en gember, een amuse met kreeft, daarna volgde de LaLa Bisara met o.a. een stukje inktvis. En toen, ja toen, was het tijd voor de gefermenteerde forel, een hoogtepunt. Of was het toch niet het vleesgerechtje met stoofvlees dat nog beter was.

Hapje

,,Elk hapje, elk sausje, elk kruid: overal is over nagedacht, alles wat Naja maakt, alle smaken zijn uniek”, zegt een culinaie vriendin, die 14 jaar geleden met haar heeft samengewerkt.

Loek Beeren van de Vermaat Groep wist ook niet wat hem deze avond overkwam. En hij is wel wat gewend. Zijn broer John Beeren is uitbater van het tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in Overveen.

Najat overviel de genodigden, die volop speculeerden of ze de prijs voor het beste kookboek van Nederland zou ontvangen.

Najat heeft een missie. Ze wil aan ons laten zien wat Marokko te bieden heeft. ,,Dat is meer dan couscous en de tajine”, zegt ze na afloop. Ze wil ambassadeur zijn van haar land, van de landbouw in Marokko en van de Marokkaanse keuken. Met haar rentree in Nederland is de circel rond is. Vandaar dat ze bovendien de ambitie heeft om in ons land een toprestaurant te beginnen.

Deze Marokkaanse wervelwind, die ooit koos voor Nederland als vluchtheuvel en zich wist te ontplooien tot topchef, heeft een missie.

Loek Beeren met Najat Kanaache.
Een geweldig gerechtje met gefermenteerde forel.
Najat in de keuken. 95% van de ingredienten had ze meegenomen uit Marokko.
Najat kreeg het eerste boek gepresenteerd.
Een hug van Rahma el Mouden, die Najat naar Amsterdam haalde en haar stimuleerde om een boek uit te brengen.
Najat
De consul van Marokko in Amsterdam, Mohamed Moutaoukel en de Marokkaanse ambassadeur Abdelouahab Bellouki (rechts) met zijn vrouw in het midden.

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck