Media gingen aan de haal met ‘veredeld stelletje sterren’ van Louis van Gaal

Louis Van Gaal toont lef
Door: DitjesDatjes
17-08-2021

De kersverse bondscoach Louis van Gaal haalde bij zijn allereerste tv-optreden meteen zijn gram: hij hield de voetbalmedia opnieuw een spiegel voor. Zijn pikante uitspraak ‘veredeld stelletje sterren’ werd namelijk door ALLE Nederlandse media verkeerd geïnterpreteerd. Dat was namelijk hélemaal geen kritiek op de Oranje-vedetten...

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Van Gaal beschuldigde de media van vooringenomenheid en fakenieuws. Wie de moeite neemt om de video nog eens te bekijken moet Van Gaal gelijk geven. De pensionado, want wees dan de meest verstandige, had ook zelf een telefoontje kunnen plegen om het misverstand uit de weg te ruimen. Maar was niet in hem opgekomen.

Eerder kenbaar maken

Want zijn uitspraak bereikte ook de Oranje-selectie en als de boodschap niet voor hen bedoeld was, maar voor de haantjes van bijvoorbeeld Frankrijk en Portugal zoals de 70-jarige Van Gaal nu wel toelichtte, dan had hij die onnodige schade kunnen beperken.

Dit eerste optreden was voor een deel doorspekt met opgekropt cynisme over de voetbalverslaggeverij. Het is steeds het oude liedje. Ook het gebruik van het woord ‘krantje’ aan het adres van een kritische voetbalanalist van De Telegraaf belooft weinig goeds voor de verhoudingen in de naaste toekomst.

Kat-en-muis

Het hoort bij de Van Gaal-strategie om de spelers op scherp te zetten, maar het leeuwendeel van de Nederlanders die hem steunt zit niet te wachten op een nieuw kat-en-muis spel tussen de bondscoach en de eendimensionale voetbalmedia.

Bij de eerste ‘confrontatie’ zorgden onderwerpen als Qatar en vaccinatieplicht al meteen voor explosieve gespreksstof. Of Van Gaal straks 1-4-3-3 gaat spelen met zijn selectie leidt ook met groot gemak tot ontploffingen in de relatie tussen media en bondscoach.

Reputatie

Van Gaal zei dat hij niets meer in zijn voetballeven hoefde te bewijzen, maar dat hij met zijn derde termijn als bondscoach een behoorlijke gok neemt. Met als risico dat zijn reputatie aan gort gaat.

Daarom een goedbedoeld advies aan Lowietje uit de Watergraafsmeer en aan de 17 miljoen andere betweterige bondscoaches: wees een beetje lief voor elkaar.

Meer DenD