Paul Gascoigne ambassadeur voor EK 2020

De Europese voetbalbond UEFA heeft de Engelse oud-international Paul Gascoigne benoemd tot een van de 48 ambassadeurs voor het EK 2020 dat wordt gehouden in verschillende landen, waaronder Nederland. Het leger ambassadeurs bestaat uit oud-internationals uit landen die in eerdere edities van het EK een opvallende rol speelden.

Gascoigne, die uitblonk op het EK 1996 in eigen land, raakte na zijn carrière aan lager wal en kampte wegens een drank- en drugsverslaving met ernstige gezondheidsproblemen. De laatste tijd lijkt de 57-voudig Engels international echter aan de beterende hand te zijn. Zo speelde hij eerder dit jaar mee in een wedstrijd van oud-Tottenham Hotspur ter ere van de opening van het nieuwe stadion van de club.

Namens Nederland zijn Ruud Gullit, Clarence Seedorf en Patrick Kluivert de ambassadeurs. Andere opmerkelijke namen zijn de Zweedse spits Henrik Larsson (ex-Feyenoord), de Duitser Lothar Matthäus, de Portugees Luis Figo, de Engelsman Michael Owen, de Spanjaard Carles Puyol en de Deense doelman Peter Schmeichel en diens landgenoot Brian Laudrup.

Ook Angelos Charisteas, oud-spits van onder meer Ajax en Feyenoord, behoort tot de uitverkorenen. Hij bezorgde Griekenland in 2004 tot veler verrassing de Europese titel door in de finale tegen gastland Portugal het enige doelpunt te maken (1-0).

 

BUZZS