Femke Halsema: ‘Peter R. de Vries vecht voor zijn leven’

Peter R de Vries|Peter R de Vries
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Misdaadjournalist Peter R. de Vries vecht momenteel voor zijn leven. Dat maakte de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema woensdagavond bekend tijdens een speciale persconferentie.

,,Er is een brute, laffe misdaad gepleegd”, zo zei Halsema in het Amsterdamse politiebureau over het schietincident.

De aanslag op De Vries is een aanslag op de rechtsstaat en de vrije journalistiek.

Ook het Koninklijk Huis zei in een verklaring diep geschokt te zijn.

,,Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen. Wij voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat”, aldus Koning Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima.

Aangeslagen

Nederland is zwaar aangeslagen door de aanslag op De Vries. ,,We bidden dat hij deze aanslag overleeft”, zei premier Rutte in een reactie. ,,Dit is schokkend en niet te bevatten. Dit is een aanslag op de vrije journalistiek.”

Burgmeester Femke Halsema: ,,Peter R. de Vries is een zeldzaam moedige journalist.”

Nederland hield na het bekend worden van de aanslag op De Vries de adem in, journaals kwamen met speciale uitzendingen en gezagsdragers kwamen bijeen in crisissfeer. Betrokkenen bij het Marenco-proces werden in Breda, waar de advocaat Peter Schouten van Nabil B. woont, en in een buitenwijk van Den Haag extra beveiligd. Dat geldt ook voor het ziekenhuis VU MC waar De Vries naar verluidt is opgenomen.

RTL Boulevard

De Vries werd woensdagavond enkele momenten na afloop van RTL Boulevard, waar hij bijna dagelijks vaste gast was, neergeknald in de Lange Leidse Dwarsstraat door een man met een zwart petje en groene camouflage jas, de vermoedelijke verdachte. Een mogelijke verdachte werd later klemgereden op de A2 en een andere in Amsterdam-Oost. In totaal zijn er drie verdachten aangehouden.

De Vries (64) lag zwaargewond op straat met schotwonden, omstanders maakten gruwelijke beelden die al snel op sociale media circuleerden. De Amsterdamse politie deed nog een oproep om de beelden in te leveren.

Reactie advocaat Theo Hiddema

Volgens advocaat mr Theo Hiddema is Peter R. de Vries het slachtoffer van ‘primitieve wraak en bloeddorst’. Het vluchtplan van de verdachten is in de ogen van de advocaat in duigen gevallen. Hiddema vermoedt dat De Vries is ‘afgestraft’.

De politiek reageerde onthutst op het nieuws van de aanslag. Premier Rutte en minister Grapperhaus (Justitie) kwamen gisteravond al snel in crisisoverleg bijeen op het ministerie van Justitie om eventuele hulp aan de Amsterdamse driehoek te coördineren. Ook de Amsterdamse burgemeester Halsema, hoofdcommissaris van politie Frank Paauw en hoofdofficier René de Beukelaer waren in de hoogste staat van paraatheid. 

Aanslag journalistiek

,,Dit is een aanslag op de journalistiek, een aanslag op de vrije samenleving”, aldus PvdA-leider Ploumen in een reactie. In een vergadering van de Tweede Kamer zei vice-premier Hoekstra (Financiën) gisteravond: ,,Dit is onvoorstelbaar en verschrikkelijk nieuws.”

Een geëmotioneerde minister Grapperhaus over Peter R. de Vries: ,,Hij is een strijder tegen onrecht, die altijd opkomt voor de onderliggende partij. Dit is een zwarte dag, een moedig journalist is neergeschoten.”

In 2016 maakte De Vries nog duidelijk dat hij geen enkele angst heeft voor een aanslag, zoals die nu heeft plaatsgevonden. Hij wilde er geen rekening mee houden. In een toespraak refereerde De Vries aan de woorden van zijn vader. Die zei: ‘liever staande sterven dan geknield sterven. De Vries zei toen: ,,Ik heb voor 50% zijn dna. Ik heb een variant daarop: aan niemand ondergeschikt zijn, niemand kan ons overheersen, dat we nooit iemands slaaf zijn.”

Volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning is er sprake van een absolute verharding van het klimaat waarin journalisten hun werk moeten doen. 

Tags

FEMKE HALSEMAPETER R. DE VRIESRTL BOULEVARD

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck