Prins Harry: niemand wil op de troon

Prins Harry
Door: Caroline Vlietstra
22-06-2017

Volgens prins Harry zit niemand van de Britse koninklijke familie erop te wachten de troon te bestijgen. Die opmerkelijke uitspraak doet de prins in een interview met het Amerikaanse blad Newsweek.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Is er iemand in de koninklijke familie die koning of koningin wil worden? Ik denk het niet, maar we vervullen onze taken op het juiste moment”, aldus de Britse prins. Hij voegt eraan toe dat hij diep respect heeft voor zijn oma Elizabeth en dat zijn broer William en hij het positieve klimaat dat de koningin de afgelopen zestig jaar heeft neergezet zeker willen voortzetten, maar dan op een andere manier.

“We zijn betrokken bij het moderniseren van de Britse monarchie. We doen dit niet voor onszelf maar voor het grote geheel, voor de mensen.” Van oma krijgt hij in ieder geval alle ruimte om de Britse monarchie nieuwe invulling te geven en daar is de prins blij mee. “Ze vertelt ons de tijd te nemen, deze wijs te gebruiken en dingen te overdenken. We willen niet ergens aantreden, handjes schudden en niet betrokken zijn.”

Diana

Als de begrafenis van Harry’s moeder prinses Diana ter sprake komt haalt Harry, destijds twaalf jaar oud, uit: “Mijn moeder was net dood en ik moest een lang stuk lopen achter haar doodskist, omringd door duizenden mensen die naar me keken en nog eens miljoenen die het volgden op tv. Ik denk niet dat je een kind kan vragen om dat te doen, onder welke omstandigheden dan ook. Ik denk niet dat dat nu nog zou gebeuren.”

De 32-jarige prins heeft nog steeds het idee dat hij in een vissenkom leeft, maar hij kan er nu beter mee omgaan. Het imago van partyprins heeft hij dan ook al lang niet meer. “Ik kan nog steeds wel een beetje ondeugend zijn, maar dat helpt me om contact maken met mensen die in de problemen zijn geraakt.”

In het interview prijst hij ook zijn moeder, die hem heeft laten kennismaken met het ‘gewone leven’, iets wat hij als hij ooit zelf kinderen heeft zeker zal doorgeven. “Zelfs als ik koning was, zou ik nog mijn eigen boodschappen doen.”

 

BUZZR

 

 

Meer DenD