Rebelse Rihanna

Rebelse Rihanna|Rebelse Rihanna|Rebelse Rihanna|Rebelse Rihanna|Rebelse Rihanna
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het is bijna niet te geloven dat wereldster Rihanna nog maar 28 is. Sinds de start van haar carrière is ze non-stop in het nieuws, en niet alleen vanwege de muziek. Door haar pikante plaatjes op Instagram en uitbundige lifestyle houdt ze de gemoederen flink bezig.

 

Rebelse Rihanna
Hollandse Hoogte

 

Robyn Rihanna Fenty, zoals ze voluit heet, wordt op 20 februari 1988 geboren op het tropische eiland Barbados in het Caribisch gebied. Ze groeit op in een gezin met twee broers en een aan alcohol en drugs verslaafde vader. Die verslaving zorgt voor veel spanningen in huize Fenty en dat heeft haar sterk gevormd, zo vertelt ze later. Wanneer haar ouders scheiden, moet moeder noodgedwongen allerlei bijbaantjes nemen waardoor de dan 15-jarige Rihanna de zorg voor haar jongere broertje op zich neemt. Muziek is haar uitlaatklep. Ze is een enorme fan van Bob Marley, Whitney Houston en Madonna: ‘Ik vond het geweldig hoe Madonna zichzelf steeds opnieuw uitvond, als een actrice die steeds een andere rol speelt.’ Ook zingt ze voor de lol met twee vriendinnen in een bandje.

 

Rebelse Rihanna
Hollandse Hoogte

 

Good girl gone bad

Rihanna’s leven verandert voorgoed wanneer de New Yorkse muziekproducent Evan Rogers (bekend van Christina Aguilera en Kelly Clarkson) op het eiland vakantie viert. Bij toeval komt hij in contact met het meidengroepje. Hij vertelt later over deze ontmoeting: ‘Ik was enorm onder de indruk van de beeldschone en getalenteerde Rihanna. Jammer voor die andere twee meiden, maar vanaf het moment dat zij de kamer binnenkwam wist ik dat ik  met haar verder wilde.’ De rest is geschiedenis. Rihanna vliegt naar New York om samen met Rogers nummers op te nemen, doet auditie bij rapper en producer Jay Z en tekent binnen de kortste keren haar eerste platencontract. Haar debuutsingle, het aanstekelijke Pon de Replay, komt op 11 oktober 2005 uit en is een wereldwijd succes. Een jaar later brengt ze het album A girl like me uit, met de hitsingles SOS en Unfaithfull. Met haar derde album Good Girl Gone Bad, dat in 2007 uitkomt, slaat ze een nieuwe koers in. Ze scoort opnieuw een megahit met Umbrella, een duet met de stoere Jay Z met wie ze volgens de geruchten een stomende affaire zou hebben gehad. Ze schudt het schattige imago van zich af en meet zich een rebels imago aan, compleet met sexy outfits, opvallende kapsels, tatoeages en controversiële clipjes. ‘Ik ben inderdaad een tikkeltje rebels geworden’,  zegt ze in die tijd. ‘Ik ben uit mijn schulp gekropen en heb risico’s genomen.’ Ondertussen wordt Rihanna regelmatig gefotografeerd terwijl ze al feestend in nachtclubs en op luxe jachten de boel op stelten zet. Ook ligt ze onder vuur omdat er een filmpje verschijnt waarin ze met vriendinnen cocaïne lijkt te snuiven. Ze geeft toe inderdaad weleens drugs te gebruiken, maar dat het ophoudt bij zo nu en dan een jointje.

 

Rebelse Rihanna
Hollandse Hoogte

 

Fout vriendje

Bij dat rebelse imago hoort misschien een fout vriendje, maar haar jarenlange knipperlichtrelatie Chris Brown is iets te veel van het goede. In 2009 verschijnen in de pers politiefoto’s van een ernstig toegetakelde Rihanna. Na een ruzie over een sms-je van een andere vrouw, bezorgt Brown zijn vriendin een blauw oog, kapotte lip en bloedneus. Hij geeft zichzelf aan en wordt veroordeeld tot een taakstraf. Gek genoeg verdedigt Rihanna haar gewelddadige ex-geliefde. Tijdens een interview met Oprah Winfrey vertelt ze hoe beschamend en vernederend het was om voor het oog van de wereld op zo’n manier in het nieuws te komen. Maar ook dat ze die onfortuinlijke nacht haar beste vriend verloor. Jaren later proberen Chris en Rihanna hun relatie nieuw leven in te blazen, hetgeen haar op veel kritiek komt te staan. Want waarom zou zo’n geslaagde powervrouw kiezen voor een agressief en verwend mannetje? In 2013 vertelt Brown de pers dat hij en de mooie zangeres toch weer uit elkaar zijn. Beide sterren geven aan nog zielsveel van elkaar te houden, maar als vrienden verder gaan. Daarna wordt ‘RiRi’ onder meer gespot met Leonardo DiCaprio, rapper Drake en topvoetballer Karim Benzema. Maar in een openhartig interview met het tijdschrift Vanity Fair in oktober 2015, vertelt ze na haar breuk met Brown geen seks meer te hebben gehad, en dus ook géén relatie heeft.

 

Rebelse Rihanna
Hollandse Hoogte

 

Tranen en boe-geroep

Ondertussen blijft Rihanna de gemoederen bezighouden. Ze wint talloze muziekprijzen, brengt nieuwe albums uit en scoort hits met bad boys Eminem en Kanye West. Afgelopen zomer geeft ze tijdens het Amerikaanse muziekfestival Coachella een spetterend optreden met dj Calvin Harris. Het publiek gaat uit zʼn dak. Maar tijdens haar ANTi World Tour-concert in Londen dit jaar is het stadion slechts halfvol. Haar show in de Amsterdam Arena is indrukwekkend, maar Nederlandse fans klagen steen en been over de belabberde akoestiek waardoor de sexy zangeres nauwelijks te verstaan is. Ook barst ze tijdens diezelfde tour in Dublin op het podium in tranen uit wanneer ze Love the Way You Lie zingt, een nummer dat gaat over een gewelddadige relatie. Niet veel later, tijdens Pukkelpop in België, laat Rihanna de festivalgangers bijna een uur wachten en lijkt ze te playbacken. Gevolg: boe-geroep, een fluitconcert en gemopper op social media. Het lijkt haar niet erg te raken. De jonge solo-artieste is nog steeds enorm geliefd. Naast haar muzikale successen heeft Rihanna zichzelf de afgelopen jaren ontpopt tot slimme zakenvrouw met een goed oog voor mode en styling. In de zomer van 2014 is ze het gezicht van het Franse modehuis Balmain. Ze werkt samen met Puma, River Island en Armani, waarvoor ze collecties ontwerpt. Dior vraagt haar mee te denken over een collectie futuristische zonnebrillen en ze brengt zelfs een paraplulijn uit: knipoogje naar haar single Umbrella. Tenslotte is ze – zoals elke jonge artiest van nu – immens populair op social media, met 82 miljoen fans op Facebook en 43 miljoen volgers op Instagram. Dat ze daar de meest pikante plaatjes op slingert heeft daar vast iets mee te maken. Ze krijgt het zelfs voor elkaar geblokkeerd te worden door Instagram omdat ze nèt een nagenoeg topless foto te veel heeft gepost – iets wat Instagram verbiedt. Inmiddels is ze weer online en zijn haar foto’s een stukje minder bloot. Maar braaf, dat zal de rebelse Rihanna wel nooit weer worden. En dat maakt haar wel zo leuk.


Tekst: Ravianne van Vliet

Tags

A girl like meChris BrownEvan RogersGood Girl Gone BadJay ZPon de ReplayRihannaSOSUmbrellaUnfaithfull

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie