Tips & trics van Emile: Pak vocht aan

Huishoudbode
Door: DitjesDatjes
27-03-2017

Emile trekt ten strijde tegen vochtproblemen

In een kleine 20% van de huishoudens zijn vochtproblemen. Soms zo ernstig dat het een regelrecht gevaar voor de eigen gezondheid vormt. Maar daar kunt u best wat aan doen. Hee u zelf een goede tip, stuurt u deze dan in. De meest originele levert een cadeaubon van 25 euro op. Dat is toch mooi meegenomen?

Tekst gaat verder onder advertentie
   

vignet emile

Muffe lucht

Vocht is naast stof een van de grootste huishoudelijke problemen. Ondanks alle isolatiemaatregelen zijn vele honderdduizenden woningen nog veel te vochtig.

je merkt het meteen aan de muffe lucht, lekkage loslatend behang, vocht- en schimmelplekken, condens op de ramen, hoger energieverbruik, de komst van on- gedierte zoals zilvervisjes en pissebedden. Woon je in een oud huis en heb je geen geld voor drastische maatregelen? Dan moet je in ieder geval goed ventileren.

De vochtproductie vermindert als u het wasgoed buiten hangt. Dicht gaten op de begane grond zoals bij de meterkast en keukenvloer. Maak de badkamer droog na het douchen. Zet het (mechanische) ventilagesysteem nooit helemaal uit. Kijk ook of het grondwaterpeil in de kruipruimte niet te hoog is. Controleer ook elk jaar het dak en eventuele scheuren in de buitenmuur.

Ongezond

Een te hoog vochtgehalte is op den duur slecht voor de gezondheid, vooral voor de adem- halingsorganen. In een huis waar geen vochtproblemen zijn, is de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%.

Als u twijfelt, kunt u bij de bouwmarkt een speciale hygrometer kopen. Dat is een elektrisch apparaat met een sensor. Ze zijn al vanaf circa 15 euro te koop. Zogeheten vochtvreters kunnen ook helpen.

Huishoudbode

Laatst had ik een enorme vochtplek in de schuur. De oorzaak waren losliggende dakpannen. De bruine plek kun je met speciaal spul weer wit spuiten.
Het is goedkoper met pure chloor, dat heb ik ook gedaan. Daarna de dakpannen weer goedgelegd. Als u denkt dat u grote vochtproblemen hee , kunt u experts raadplegen. Op internet vindt u tal van adressen, maar laat eerst een offerte maken en controleer of deze bedrijven betrouwbaar zijn. Droge muren leveren alleen al een besparing van 200 euro aan stookkosten per jaar op.

Meer DenD