UEFA: geen bewijs dat bal bij Mazraoui uit was

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

MADRID – De Europese voetbalbond UEFA heeft op de website uitleg gegeven over een aantal VAR-momenten van deze week in de Champions League. In drie van de vier wedstrijden moesten de videoarbiters achter de tv-schermen eraan te pas komen om hun collega op het veld te assisteren. Dat gold bij de wedstrijd van Ajax tegen Real Madrid (4-1) voor een spelmoment in de aanloop naar de 3-0 van Dusan Tadic.

Rechtsback Noussair Mazraoui deed met een sliding een knappe poging om de bal binnen de lijnen te houden. Scheidsrechter Felix Brych liet doorspelen en uit de daaropvolgende aanval schoot Tadic de derde treffer van de Amsterdammers binnen. Een minutenlang onderzoek van de VAR volgde. Vanuit allerlei hoeken werden beelden teruggekeken, maar de arbiters achter de tv-schermen konden niet vaststellen of de bal van Mazraoui wel of niet helemaal over de zijlijn was gekomen.

”De grensrechter, die perfect stond opgesteld, had geconstateerd dat de bal niet volledig over de lijn was gegaan”, schrijft de UEFA. ”Daarom hoefde de scheidsrechter de beelden ook niet op het scherm langs het veld terug te kijken. Hij maakte de juiste beslissing door niet in te grijpen en het doelpunt gewoon goed te keuren.”

De UEFA gaf ook uitleg over de wel en niet gegeven strafschoppen bij FC Porto – AS Roma (3-1). De penalty die Manchester United in de blessuretijd tegen Paris Saint-Germain kreeg, werd toegekend omdat de Franse verdediger Presnel Kimpembe bij een schot van Diogo Dalot zijn arm niet langs zijn lichaam hield. ”Zijn lichaam werd daardoor groter en hij zorgde er met zijn arm voor dat de bal niet meer richting het doel kon gaan.” Marcus Rashford schoot ManUnited vanaf 11 meter naar de kwartfinales (1-3).