Van Aartsen zwaait af met bezoek koning

40

AMSTERDAM – Burgemeester Jozias van Aartsen heeft woensdagmiddag op zijn laatste volle werkdag als waarnemer in Amsterdam koning Willem-Alexander op werkbezoek gehad. Donderdag wordt Femke Halsema in een speciale raadsvergadering geïnstalleerd als opvolger van de overleden Eberhard van der Laan.

“Ik hoop dat ik de stad op orde heb kunnen overdragen”, zei Van Aartsen voorafgaand aan de komst van het koninklijk bezoek aan de zogenoemde Kolenkitbuurt in Amsterdam-West. Als waarnemend burgemeester was hij er naar eigen zeggen niet geweest om een eigen beleid te creëren of eigen profiel te ontwikkelen, maar om de stad ‘rustig’ te houden. “Ik heb de afgelopen zeven maanden gedaan wat moest gebeuren.”

De zwaarste periode was de moord op Mohammed Bouchikhi in januari, zo vertelde Van Aartsen. Hij is deze week nog bij de familie op bezoek geweest om als burgemeester afscheid te nemen. Van Aartsen mag nog tot eind deze maand in zijn appartement in Amsterdam blijven wonen. De komende tijd gebruikt hij om eens overdag door de grachten te varen en de tentoonstelling over de jaren zestig te bezoeken in het Stedelijk Museum, verklapte Van Aartsen.

Inzet

Koning Willem-Alexander had er plezier in om Van Aartsen, die vorig jaar met pensioen ging als burgemeester van Den Haag, te plagen met het feit dat het zijn laatste dag was als tijdelijk burgervader van Amsterdam. De koning kwam naar Amsterdam-West en Amsterdam-Zuid om kennis te nemen van verschillende burgerinitiatieven om de de buurt en samenleving leefbaarder te maken.

Bij vertrek bedankte koning Willem-Alexander Van Aartsen voor zijn inzet voor de stad Amsterdam.

 

BUZZR