Veel geld voor ‘bordeelbrief’ Vincent van Gogh!

Vindent van Gogh
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het zou een fragment uit een schelmenroman kunnen zijn, de bordeelbrief die Vincent van Gogh en Paul Gauguin samen naar een collega-schilder stuurden. ,,We zijn een paar keer op excursie naar bordelen gegaan en waarschijnlijk gaan we daar een keer werken.”

Vincent van Gogh schrijft de brief in 1888 aan collega-schilder Émile Bernard. Met ‘we’ bedoelt hij Paul Gauguin, die hij exact een jaar eerder, eind november 1887, in Parijs heeft leren kennen. Ze schijven de brief samen aan Bernard, maar de bijdrage van Gaugain blijft beperkt tot: ,,Luister niet naar Vincent, zoals u weet is hij erg toegeeflijk”. 

Bloed en seks

Tijdens het schrijven van de ‘bordeelbrief’ verbleven Van Gogh en Gauguin in het Franse Arles, waar Vincent onder andere Caféterras bij nacht, schilderde. Hij liet Émile Bernard weten: ,,Momenteel werkt Gauguin aan een canvas met hetzelfde nachtcafé dat ik heb geschilderd. Maar dan met de figuren die we in de bordelen hebben gezien. Het belooft prachtig te worden. (…) Bloed en seks zijn voor Gauguin belangrijker dan ambitie”.

Bewaard gebleven

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft de brief voor 210.600 euro gekocht op een veiling. Van Vincent zijn veel brieven bewaard gebleven, vooral met zijn broer Theo correspondeerde hij veel. Maar deze ‘bordeelbrief’ is de enige brief die Vincent samen met een andere kunstenaar schreef.

Tags

SEKSVAN GOGH

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck