Wondermooi Jordanië

Wondermooi Jordanië
Door: DitjesDatjes
15-12-2015

Alleen al vanwege wereldwonder Petra en de Wadi Rum-woestijn is Jordanië een aanrader, maar het land heeft meer te bieden. Zo is dobberen in de Dode Zee een unieke ervaring en kun je in badplaats Aqaba het woestijnzand van je afspoelen in de Rode Zee. Bovendien is het eten er heerlijk en zijn de mensen allervriendelijkst.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

 

 

‘Ahlan wa Sahlan’, oftewel: ‘welkom in Jordanië!’ Het begint al bij aankomst op het gloednieuwe Queen Alia vliegveld in de hoofdstad Amman en het zal de rest van de reis zo blijven: overal waar je komt in Jordanië word je met deze hartelijke woorden begroet. Jordanië, het land van de schitterende Wadi Rum-woestijn en het wereldwonder Petra, heeft een lastige tijd achter de rug. Door de onrust in de regio bleven toeristen de laatste paar jaar weg, terwijl het juist zo’n populaire vakantiebestemming aan het worden was. Maar gelukkig begint het toerisme weer op te krabbelen. Dat is het land van harte gegund. Jordanië is namelijk één van veiligste en vriendelijkste landen van het Midden-Oosten. Tel daarbij op de gastvrije bevolking, mooie natuur en lekkere keuken en je droomreis kan beginnen.

 

Wondermooi Jordanië
Corbis

 

Op de bucketlist

De eeuwenoude, verborgen stad Petra scoort ongetwijfeld hoog op menig bucketlist, het lijstje van plekken die je een keer gezien moet hebben. Een bezoek aan Petra is dan ook echt een onvergetelijke ervaring. Dat begint al bij de wandeling door de Siq, een 1.5 kilometer lange kloof die toegang biedt tot de roze stad. Net als je denkt dat er geen einde aan komt, zie je plotseling de Schatkamer opdoemen, misschien wel één van de meest gefotografeerde monumentale gebouwen ter wereld. Een schitterend staaltje bouwkunst, volledig uit de roze-rode rotsen gehakt door de Nabateeërs, een welvarend volk dat hier ruim 2000 jaar geleden de scepter zwaaide. De Schatkamer werd wereldberoemd door de film Indiana Jones and the Last Crusade uit 1989. Acteurs Harrison Ford en Sean Connery vinden hier na een lange zoektocht de Heilige Graal, de beker waaruit Jezus Christus dronk tijdens het Laatste Avondmaal. De scène waarin de twee avonturiers door de stad galopperen, is inmiddels een filmklassieker. Voordat je denkt dat de Schatkamer en de andere gebouwen in de stad zijn bezaaid met goud en verfraaid met muurschilderingen: dat is niet het  geval. De tempels, graftombes en huizen zijn van binnen leeg en kaal, maar dat maakt hun schoonheid er niet minder om. Je kunt urenlang rondwandelen en je vergapen aan de imponerende gevels en bouwwerken. Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend gaat, wanneer het prille zonlicht de stad in een magisch, roze licht dompelt.

 

Wondermooi Jordanië
Corbis

 

Onder de sterren

Nog zo’n klassieker uit de filmgeschiedenis is Lawrence of Arabia. Dit heldenepos uit 1962 gaat over de Britse kolonel Thomas Edward Lawrence en zijn avonturen in de Jordaanse woestijn ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. De film won maar liefst 7 Oscars en betekende de doorbraak voor hoofdrolspelers Peter O’Toole en de onlangs overleden Omar Shariff. Maar de échte hoofdrol is weggelegd voor het landschap van de Wadi Rum-woestijn, dat prachtig in beeld is gebracht. Ook vandaag de dag is Wadi Rum een indrukwekkend oord. Dit is het domein van de bedoeïnen, een trots nomadenvolk dat maar al te graag zijn liefde voor deze plek met je deelt. Zij noemen hun woestijn de ‘Maanvallei’, en Wadi Rum doet haar bijnaam eer aan: het is een uitgestrekte zee van roze zand, met grillige rotspartijen en zachte zandheuvels waar je het liefst vanaf zou willen rollen. Het vervoer gaat hier per jeep of kameel, al is dat laatste niet direct een aanrader – spierpijn gegarandeerd. Leuker is het om een jeepsafari te doen. De stoere bedoeïnenjongens verdringen elkaar om hun rijkunsten te vertonen en scheuren schijnbaar moeiteloos over de heuvels en zandweggetjes, met hun opgewonden passagiers in de laadbak van de 4 x 4. De chauffeurs zijn gelukkig zo ervaren dat het nooit misgaat. Misschien dat je even vast komt te zitten in het rulle zand en moet helpen duwen, maar dat is onderdeel van de pret. Wanneer je in Wadi Rum de nacht doorbrengt in één van de tentenkampen, met alleen het geknisper van het kampvuur dat de stilte doorbreekt, waan je je in een andere wereld. Als het ochtend wordt en je na een nacht onder de duizenden sterren de zon langzaam ziet opkomen boven de vallei, is de sprookjesachtige ervaring compleet.

 

Wondermooi Jordanië
Corbis

 

Dobberen in zee

Wanneer je benen moe zijn van het struinen door Petra en je het woestijnzand van je af wilt spoelen, dan kun je twee dingen doen. Op slechts een uurtje rijden van Wadi Rum, in het meest zuidelijke puntje van het land, ligt de badplaats Aqaba aan de Rode Zee. Dit is een echte zonbestemming, waar je geweldig kunt duiken en snorkelen of lekker bijkomen in één van de mooie strandresorts. Een andere optie is een bezoek aan de Dode Zee. Het is eigenlijk een groot meer, dat zo zout is dat je erin blijft drijven. Het is even wennen, maar beslist een unieke ervaring. Ook hier vind je prachtige hotels die van alle gemakken zijn voorzien. Een reis naar Jordanië begint en eindigt in de hoofdstad Amman. Alhoewel veel reizigers direct doorreizen naar één van de toeristische trekpleisters, is het de moeite waard de stad te leren kennen. Het is misschien qua architectuur geen opvallend mooie plek, maar je vindt er een aantal interessante historische bezienswaardigheden, zoals het Romeinse Amfitheater en de ruïnes van de tempel van Hercules bovenop één van de heuvels van de stad. Bovendien kun je er fantastisch eten. Het aanbod is zeer divers: van moderne hotspots waar de hippe jeugd komt voor koffie met zoetigheid tot romantische restaurants in de stijl van 1001 nacht, waar je de lekkerste mezze eet. Jordanië is van alle markten thuis. Meer info: visitjordan.com


Tekst: Ravianne van Vliet

Meer DenD