Zwaargewichten nemen afscheid van VNO’er Hans Rijnierse

Hans Rijnierse
Door: Jos La Grande
26-09-2019

Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-holland, glunderde van oor tot oor. De voormalig CNV-voorman had zojuist gehoord dat hij na zes jaar er nog eens een termijn aan mag vastknopen. ,,Je weet het nooit”, zei Smit tegen een klein gezelschap, onder wie Tjibbe Joustra, gepokt en gemazeld in bestuurlijk Den Haag.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Een flink aantal zwaargewichten was deze middag naar de VNO-toren in Den Haag gekomen om afscheid te nemen van Hans Rijnierse als voorzitter van de Veneca, een club van onder andere de cateringbedrijven in Nederland.

Rijnierse is een beminnelijk man, zoekt nooit het conflict en heeft een groot netwerk. Maar liefst 32 jaar was hij lid van het hoofdbestuur van de werkgeversorganisatie VNO. En met trots. Vier (ex-) voorzitters waren er. Van Hans Blankert tot Bernard Wientjes. En wie er ook was, voormalig minister Ad van der Steur. Met hem, in rustiger vaarwater, gaat het twee jaar na alle schermutselingen goed.

Het soortelijk gewicht van het gezelschap was hoog. Dick Benschop, CEO van Schiphol, senaatsvoorzitter en VVD’er Bruijn, tv-presentator Harry Mens (Rijnierse was commentator in Business Class), ex-staatssecretaris Yvonne van Rooij en ook Jan-Peter Balkenende, premier van vier kabinetten, was er. Hij roemde Rijnierse in zijn speech. Vooral zijn loyaliteit en verbindingskracht. Maar ook zijn gevoel voor publiciteit. Rijnierse figureerde vooral in het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf.

Ook de huidige premier Mark Rutte sprak warme woorden aan het adres van Rijnierse en zijn vrouw Wilma. Beiden zijn altijd onafscheidelijk geweest. Wilma is niet alleen zijn beste vriend en echtgenote, maar was ook altijd zijn PA (personal assistant). Rijnierse maakte daarover wel eens een geintje, herinnerde VNO-voorzitter Hans de Boer zich nog. ,,Ik ga met mijn secretarese naar bed”, grapte Rijnierse ooit tegen hem.

Maar liefst 32 jaar was Rijnierse lid van de VNO-top. Niemand zal het hem nog nadoen. Inmiddels lijkt Veneca een nieuwe weg te zijn ingeslagen. De voormalige winnaars van de jaarlijkse Veneca-Award waren als eerbetoon aan Rijnierse naar het afscheid gekomen.

Van oor tot oor was er de glimlach van de voormalige topman van Van Hecke en Sodexho. De BV Nederland sloot hem nog een keer in de armen.

Rijnierse
Een emotioneel moment. Een eerbetoon van Sodexho-medewerkers aan hun voormalige baas Hans Rijnierse (links).
Hans Rijnierse en zijn vrouw Wilma.
Voormalig minister en burgemeester van Rotterdam Bram Peper.
Ex-premier Jan Peter Balkenende
Voormalig minister Ad van der Steur.
Rijnierse was vaste gast in Business Class, het zondagse programma van Harry Mens (rechts).
VNO-voorzitter Hans de Boer en Hans Rijnierse.

 

Meer DenD