Baasje, ik verveel me zo…

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

In deze tijd van opgelegde beperkingen is het steeds weer een uitdaging iets te verzinnen om de vrije tijd door te komen. Sportscholen dicht, musea gesloten, even gezellig eten in een restaurant zit er ook niet in, enzovoort. Niet alleen u hebt hier moeite mee, maar ook uw viervoeter kan zich vervelen, nu de hondenscholen dicht zijn. Dan is het juist nu leuk om samen met uw hond iets te doen. Want een hond die zich verveelt, kan ongewenst gedrag gaan vertonen. 

Ongewenst gedrag door verveling komt regelmatig voor bij alle honden. Zowel jonge honden, rassen die gefokt zijn om actief bezig te zijn, gepensioneerde werkhonden, maar ook gezelschapshondjes kunnen verveeld zijn als ze niks te doen hebben. En dikwijls gaat dat ten koste van het meubilair waaraan geknaagd wordt of de relatie met de buren, omdat de hond overmatig gaat blaffen. U herkent dit aan gedrag als continue opspringen, onrustig op en neer lopen, overmatig likken en staart jagen of voorwerpen kapot maken.  

Hoe kunt u nu uw hond voldoende stimuleren? Vaak wordt vergeten dat een hond ook geestelijke stimulatie nodig heeft. Alleen lichaamsbeweging is niet voldoende voor uw hond. Eigenaren wandelen soms uren met hun hond en begrijpen dan niet dat hun hond uit verveling huisraad vernielt. Andere eigenaren zijn van mening dat hun hond alleen naar buiten moet om hun behoefte te doen en zijn na 10 minuten weer binnen. Beide voorbeelden in combinatie met te weinig geestelijke stimulatie leidt regelmatig tot problemen. En wist u dat speurspelletjes heel vermoeiend zijn voor uw hond! 

De tips op deze pagina geven u wat ideeën om aan de slag te gaan met uw hond, want zeg nu zelf, na een dag hard werken is het toch heerlijk om even met uw hond te ontspannen en de boel de boel te laten? 

Tip 1 

Het doen van speurspelletjes (denk aan het zoeken van lekkere brokken) of het spelen met speciale hondenpuzzels waarmee de hond zijn hersens eens kan laten kraken geven geestelijke stimulatie. Deze spelletjes met uw hond verdrijven niet alleen de verveling, maar dragen ook bij aan een veel betere band tussen u en uw hond. Een prettige bijkomstigheid is dat uw hond om deze reden ook beter naar u gaat luisteren. 

Tip 2 

In de winkel zijn allerlei intelligentiespelletjes voor honden te koop. Maar u kunt zelf ook creatief aan de slag gaan met theedoeken, petflessen, bakjes, wc-rollen, oude kranten en een denkspel voor uw hond bedenken. Bij het gebruik van bezigheidsspeelgoed moet wel gelet worden op de veiligheid voor uw hond. Het mag niet snel breken, te klein of te scherp zijn. Laat uw hond nooit alleen met het speelgoed en blijf erbij zodat u in kunt grijpen mocht er iets verkeerd gaan. 

Tip 3 

Tijdens de uitlaatronde kunt u de hond allerlei oefeningen laten doen. Over een muurtje heen lopen of laten springen, slalommen om paaltjes op straat, voertjes zoeken in het gras of verstop het favoriete speeltje van uw hond eens in de struiken. Binnen in huis kunt u ook speeltjes of voer verstoppen, balletje-balletje doen door voertjes onder plastic bekertjes te verstoppen of de hond zijn speeltjes één voor één op laten ruimen in een speciale bak. 

Tags

DIERENDIERENWERELD

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck