Corona Vandaag woensdag 1 april 2020

Door: Jos La Grande
01-04-2020

LAATSTE NIEUWS CORONA VANDAAG:

  • RIVM: verspreidingskracht virus neemt af
  • Nederlandse samenleving blijft tot 28 april op slot
  • Rutte: Boek geen reis in de meivakantie; ook na 28 april nog niet terug naar ‘normaal’.

RIVM: Besmettingsgraad lijkt te dalen

RIVM-directeur Jaap van Dissel zegt in de Tweede Kamer dat het erop lijkt dat de besmettingsgraad van het coronavirus lijkt te dalen. Volgens hem neemt de verspreidingskracht sinds half maart, toen de maatregelen in Nederland ingingen, af. Dit betekent echter niet dat de maatregelen nu versoepeld kunnen worden. ,,Volhouden van maatregelen is nu cruciaal. Als we dit loslaten, gaat die curve weer stijgen. Dan stijgt ook weer de vraag naar zorg”, aldus Van Dissel.

Tekst gaat verder onder advertentie

Nederland tot 28 april op slot

De Nederlandse samenleving blijft voorlopig op slot. Alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft premier Rutte gezegd op een persconferentie na het crisisberaad tussen de meest betrokken ministers.

Scholen blijven dus ook na 6 april dicht, evenals de horeca. Ook het advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft van kracht. Ook kappers en masseurs, en ieder andere beoefenaar van een contactberoep, mogen nog niet aan het werk.


Aantal doden neemt met 175 toe; Dodental op 1039

Het RIVM heeft bekend gemaakt dat de afgelopen 24 uur 175 mensen zijn overleden aan het Corona virus. Het totaal aantal mensen dat als gevolg van het virus is overleden is daarmee op 1039 gekomen.

Het aantal mensen dat is opgenomen in het ziekenhuis is met 722 toegenomen tot 4712.

Lichtpunt is dat de toename van het aantal zieken in Brabant lijkt af te vlakken. Brabant was de eerste provincie in Nederland die te maken kreeg met een streng regime van ‘sociale afstand.’

Het RIVM benadrukt dat zonder de strikte maatregelen het aantal zieken en overledenen nog veel hoger zou zijn geweest.


Afvlakking ‘Caronacurve’ komende week duidelijk

Komende week zal duidelijk worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking, aldus het RIVM bij de duiding over de laatste Corona-cijfers. Net als de afgelopen dagen is gemeld, neemt het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. In Noord-Brabant zet de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames door. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg zijn er relatief veel ziekenhuisopnames.

Meer DenD