Gejuich in perscentrum voor eerste finalisten

Door: DitjesDatjes
08-05-2018

LISSABON – Onder luid gejuich zijn dinsdagavond de eerste tien songfestivalfinalisten onthaald in het perscentrum in Lissabon. Direct na afloop van de eerste halve finale van het liedjesevenement in de Portugese hoofdstad kwamen de tien best gewaardeerde acts van de avond samen voor een persconferentie en de verdeling van de plaatsen in de eerste of tweede helft van de eindstrijd.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De artiesten uit Oostenrijk, Estland, Cyprus, Litouwen, Israel, Tsjechië, Bulgarije, Albanië, Finland en Ierland kregen van de negentien deelnemende acts in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival dinsdagavond de meeste punten. Zij zijn daarmee verzekerd van een plek in de finale zaterdag. Uit de tweede halve finale die donderdag op het programma staat, volgen uit achttien acts nog eens tien finalisten. Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en gastland Portugal hoeven zich niet eerst te bewijzen in een voorronde. Zij zijn direct geplaatst voor de finale van de 63ste editie van het festijn.

De presentator van de persconferentie moest tijdens de opkomst van de artiesten af en toe flink moeite doen de aanwezige pers in bedwang te houden. Sommige delegaties reageerden zo enthousiast op het zien van hun artiest, dat de host een paar keer dreigde de presentatie stil te leggen als de verslaggevers niet rustig op hun stoel bleven zitten. Favorieten bij de bookmakers Eleni Foureira (Cyprus), Mikolas Josef (Tsjechië) en Netta (Israel) kregen ook tijdens de persconferentie de meeste waardering van het publiek.

Mikolas Josef was zichtbaar emotioneel toen hij reageerde op de vraag of zijn act nog wordt aangepast voor de finale. De 22-jarige Lie To Me-zanger belandde vorige week in het ziekenhuis nadat hij tijdens de eerste repetitie in Lissabon verkeerd landde na een salto en zijn rug blesseerde. Voorlopig mag hij van de dokter geen stunts meer uithalen. “Het was erg bijzonder voor mij om vanavond überhaupt op het podium te kunnen staan. We hebben vijf maanden lang elke dag geoefend op die salto, dus ik ga mijn best doen om hem weer te kunnen maken.”

Na de traditionele vragen en antwoorden over favoriete acts, gierende zenuwen en gouden tips voor het behalen van de winst volgde de loting om de plaatsen in de eerste en tweede helft van de finale. In de eerste helft staan in ieder geval Oostenrijk, Estland, Litouwen en Albanië. In de tweede helft treden onder anderen Cyprus, Israel, Tsjechië, Bulgarije, Finland en Ierland aan.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD