Henri houdt receptie voor nieuwe regering

27

LUXEMBURG – Groothertog Henri van Luxemburg en zijn vrouw groothertogin Maria Teresa hebben woensdag aan het einde van de middag een receptie gegeven in het groothertogelijk paleis voor de nieuwe – tweede – regering van premier Xavier Bettel. Die had kort daarvoor met zijn zeventien leden tellende ministersploeg ten overstaan van de groothertog de eed afgelegd.

Bettel behield bij de parlementsverkiezingen in oktober met zijn driepartijencoalitie een nipte meerderheid in het Luxemburgse parlement: 31 van de 60 zetels. Liberalen, socialisten en groenen besloten daarop opnieuw met elkaar een regering te vormen.

Na enkele weken van onderhandelen en praten en goedkeuring van de partijleden, kreeg de groothertog dinsdagavond te horen dat er een nieuw kabinet klaarstond. Een van de opmerkelijkste regeringsplannen is het gratis maken van al het openbaar vervoer.

Henri nam woensdagmorgen afscheid van de bewindslieden die niet terugkeerden in de regering en hij zwaaide ook parlementsvoorzitter Mars Di Bartolomeo uit.

 

BUZZR