Huishoudbode februari: februari schoonmaakmaand, maar… 

Door: DitjesDatjes
28-01-2018

Vroeger werd eind februari begonnen met de Grote Schoonmaak. Tegenwoordig is dit een uitstervende bezigheid. Misschien nog in Spakenburg of Staphorst maar dan houdt het wel op. Dat is jammer, want de zwartwit foto’s van ploeterende huisvrouwen die met een mattenklopper op straat de dekens uitklopten, roept de nodige nostalgie op.  

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Op het moment dat de dagen begonnen te lengen werd alles in het huis schoongemaakt om de lente fris tegemoet te treden. Geen overbodige luxe: de huizen waren vochtig, er werd boven open vuren gekookt en van de walmende olielampen werd je ook niet vrolijk. 

Dan is nu allemaal niet meer aan de orde in de moderne woningen. Toch wil ik een pleidooi houden voor terugkeer van de voorjaarschoonmaak in de vorm van een Grote Stofactie. Stof is namelijk de grootste veroorzaker van allergieën waar vele honderdduizenden Nederlanders aan lijden.  

Als we achter alle kasten en onder bedden zouden kijken, vinden we een onvoorstelbare berg huisstof. Die bestaat onder andere uit huidschilfertjes, zand, uitwerpselen van insecten, haren, schimmels en gewoon vuil.   

Het grootste stofnest is de slaapkamer waar u bijna een derde van uw leven verblijft. Daar is de huisstofmijt de grootste huishoudvijand en een bedreiging voor uw gezondheid. Zij zorgen voor een verstopte neus, niesbuien, tranende ogen, jeuk, piepende ademhaling of zelfs ernstige chronische aandoeningen aan de luchtwegen.   

Huisstofmijten zijn vrijwel onzichtbare, spinachtige beestjes met een afmeting van 0,1 tot 0,6 millimeter.  Zij voeden zich met uw huidschilfers. Niet de beestjes maar hun uitwerpselen zorgen voor allergieën. De mijten vinden donkere, vochtige en warme plekjes het lekkerst en dat is niet zelden de slaapkamer en in het bed. Ook nestelen ze zich veel op huisdieren.  

Wat te doen behalve de normale schoonmaak? 

  • Was het beddengoed eens op 90 graden. Dan gaan de mijten echt dood; 
  • Zuig het matras vaker en klop het minstens twee keer per jaar buiten uit met een mattenklopper. Neem de lattenbodem vaker vochtig af; 
  • Mensen die snel een allergie oplopen, moeten beslist geen vloerbedekking in de slaapkamer nemen;  
  • Om allergieën op afstand te houden is het van groot belang voldoende te ventileren. Ook als het lekker vriest. 

 

Overigens: u moet het dekbed niet opmaken maar omslaan. Mijten houden niet van licht en gaan en dan eerder vandoor. Ja, echt wel.  

 


 

Winkel van de maand  

Hornbach: ongekend assortiment 

Binnen twintig jaar heeft de Duitse bouwmarktketen Hornbach ons land overspoeld met intussen dertien vestigingen. De oppervlaktes van de winkels bedragen gemiddeld 20.000 vierkante meter of wel vier voetbalvelden. 

Het geheim van dit deels Duitse familiebedrijf is de combinatie bouwmarkt, tuincentrum en grote dierenafdeling.  Concurrenten zoals Gamma en Karwei en tuincentra worden heel zenuwachtig van de Duitse degelijkheid en het waanzinnig grote assortiment. Elsevier Retail heeft Hornbach al diverse keren als beste bouwmarkt geprezen.  

Eind 2017 werd de nieuwste vestiging in Breda geopend, de grootste bouwmarkt van ons land. 

Hornbach is geen gezellige winkel. In de vestiging in Alblasserdam die wij bezochten, is niet eens een café. Je komt voor het assortiment en de concurrerende prijzen en dan kijk je je ogen uit. Zoekt u werkhandschoenen, dan kunt u kiezen uit zo’n honderd soorten. Rolletje touw, tientallen soorten. Opvallend is het grote aantal behulpzame personeelsleden.  

Ook als niet doe-het zelver kijk je je ogen uit en je moet van goeden huize komen om met een leeg karretje bij de kassa’s te arriveren.   

Hornbach kent, in tegenstelling tot de concurrentie, geen aanbiedingen. Het bedrijf stelt dat ze over de gehele linie toch al de goedkoopste is. Dat kunnen we overigens niet bevestigen. 

 


Helpt ’t of helpt ’t niet 

Waterstofperoxide als ontsmetter  

 

Waterstofperoxide heeft de naam een product van vroeger te zijn. Niets is minder waar. Je koopt een flesje met 3% verdunning in elke drogisterij.  

Het is een uitstekende ontsmetter en daarom doen wij om de week een beetje peroxide in een borrelglaasje en ontsmetten onze elektrische tandenborstels, immers een bron van slechte bacteriën. 

Op deze manier kun je, al dan niet verdund, van alles ontsmetten: de snijplank, spons, toiletpot, kleine wondjes, maar ook contactlenzen waarbij lenshygiëne van groot belang is.   

Het wordt ook gebruikt als mondspoeling bij tandvleesontstekingen en aften. Niet doorslikken en om deze reden nooit aan kleine kinderen geven.  

Vroeger werd peroxide ook gebruikt bij huidaandoeningen zoals acne, steenpuisten, voetschimmel en likdoorns. Tegenwoordig zijn daar wel betere middelen voor.   

Waterstofperoxide wordt vooral door kappers gebruikt om haar te blonderen.   Zij kopen de peroxide in literflessen. Als je blond, geverfd haar hebt, kun je de uitgroei zelf bijwerken met peroxide.   

Volgens peroxidefanaten vormt de combinatie beetje afwasmiddel, baking soda en waterstofperoxide een dik, lijmachtig mengsel waarmee je vlekken kunt wegscrubben. Ik heb dat geprobeerd maar de resultaten waren niet veelbelovend.   

 


Tips van de maand  

‘Notenkrakersuite’  

 

Vetspatten aan de binnenkant van het glas van de oven zijn soms lastig te verwijderen. Mevrouw Zwart uit Almelo doet het krasvrij met een glaskrabber.
 

Wil Stijnman heeft een bijzondere methode voor piekeraars die slecht in slaap kunnen komen.  Ze legt in een washandje een verse knoflook en legt deze onder haar kussen. Ze valt vrijwel direct in slaap. Ik heb het geprobeerd, maar bij mij had het geen effect.   

 

Ees van Essen vindt het lastig om ragout makkelijk uit een blikje te krijgen. Nu maakt ze eerst met een blikopener een klein keepje onder in het blik. Vervolgens open je het blik en de ragout glijdt zo in de pan.   

Een opmerking van mijn kant: maak ragout eens zelf. 

 

De waardebon van 25 piek gaat naar Ans van der Ree. Zij heeft moeite om flessen open te maken, maar dat leed is nu voorbij. Ze pakt een ouderwetse notenkraker en maakt nu zonder veel moeite alle flessen open.  Ze vertelt: ,,Misschien een goede tip voor mensen met krachtverlies in de handen.”   

 


Win een bon! 

Heeft u een geweldige tip? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl  

Meer DenD