In de hoek!  Over straffen van katten 

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

We zijn snel geneigd een kat terecht te wijzen. Bijvoorbeeld als hij op het aanrecht springt, aan de bank krabt of ons slaat. We roepen, duwen hem weg, spuiten met water, enzovoorts. Zijn dit goede methodes?  

Goed straffen is moeilijk. Een zelfverzekerde kat zal een zwaardere maatregel nodig hebben dan een schuchter dier. Daarnaast is de timing van een sanctie moeilijk: als je niet binnen een paar seconden corrigeert kan de kat de link niet meer leggen tussen oorzaak en straf. Een terechtwijzing kan een slechte relatie tussen u en uw kat tot gevolg hebben. Bange katten worden meestal nóg angstiger. Ook kan het werken als olie op vuur: een kat kan agressief naar u worden. Kortom: het luistert best nauw. Gelukkig zijn er andere manieren dan straffen. Zie voor wat voorbeelden de tips.  

Ik hoor u al denken: ,,maar hij blijft bepaald gedrag vertonen.” Dat komt omdat de beloning al binnen is: hij weet dat het fijn is om zijn nagels te scherpen aan de bank of heeft gemerkt dat er soms wat op het aanrecht ligt dat lekker ruikt en misschien gestolen kan worden. Mogelijk doet hij het nu alleen nog maar als u weg bent omdat hij weet dat het niet mag. Ook dat kan opgelost worden. 

Katten leren hun hele leven lang dus ze kunnen vervelend gedrag ook op latere leeftijd afleren. Ga er dus voor en bel een gedragstherapeut van Tinley Gedragstherapie voor Dieren! 

 

TIPS 

Onaangenaam maken 

Geisha krabde aan de bank. Voordat de eigenaren een nieuwe bank kochten wilden ze eerst dat het nagels scherpen stopte. Elke keer als ze aan de stof haar nagels scherpte riepen de eigenaren. Later gebruikten ze de plantenspuit. Dat hielp, maar kwamen ze terug van hun werk dan zaten er nieuwe krabplekken. De oplossing? Een goede krabmogelijkheid naast de bank en op de bank dubbelzijdige tape plakken zodat het niet fijn meer was om eraan te krabben. 

 

Voorkomen is beter dan genezen 

Miro lag elke dag heel lief tegen de borst van de eigenaar te spinnen terwijl meneer hem aaide en borstelde. Uit het niets viel Miro de armen van de eigenaar aan. Hij beet en trapte met de achterpoten. Ik, Tinley-Gedragstherapeut, gaf hem de volgende adviezen: hou op met aaien en borstelen als Miro zijn ogen opent, als het puntje van zijn staart gaat bewegen en als hij stopt met spinnen. Hierdoor stopten de aanvallen.  

 

Iets leuks weghalen 

Kasper was vrij hardhandig als hij speelde. Hij bedoelde het niet slecht, maar je voelde zijn nagels en tanden behoorlijk goed. Het was niet leuk meer. Wat hielp? Het werd opgelost door te stoppen met spelen als Kasper te heftig speelde. Zo leren kittens ook van elkaar in het nest. Kasper was teleurgesteld dat het ravotten ophield en zorgde ervoor dat hij voortaan wat voorzichtiger stoeide.

Tags

KATTENTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck