Justin Bieber 2.0

Door: DitjesDatjes
10-04-2016

Het gewezen kindsterretje trok ooit enkel puistige tienermeisjes als fan. Vandaag de dag is de Canadese zanger ook bij voormalige anti-Beliebers geliefder dan ooit.

 

Justin Bieber 2.0
Hollandse Hoogte

 

Hoe vind je jezelf opnieuw uit en boor je een heel nieuwe groep aanbidders aan? Door van braaf tieneridool je publiek uit te breiden met nieuwe Beliebers (naam voor Bieber-fans) die tot voor kort op je muziek spuugden. Door een strak plan op te stellen, zoals critici beweren. Het is Justin Bieber (22) in elk geval heel aardig gelukt van kindsterretje te transformeren in een stoere, volwassen artiest. Wat behelste het plan? Allereerst de soort muziek. De zwijmelliedjes van weleer zoals One Less Lonely Girl en Cry Me a River maakten plaats voor goede popsongs in een modern dansjasje. In februari 2015 startte Bieber zijn samenwerking met Jack Ü (het duo Skrillex en Diplo), gevolgd door I Really Like You in maart en What Do You Mean in april. Where Are Ü Now kwam eind augustus 2015 uit en stond binnen 5 minuten op nummer 1. Niet alleen een nieuw record, maar ook het begin van Biebers nieuwe muzikale erfenis. Het nummer Purpose vormde de boodschap dat Bieber niet langer voor zichzelf wil leven: ‘I put my heart into your hands. Here’s my soul to keep. I let you in with all that I can’ (Ik leg mijn hart in uw handen. Hier is mijn ziel om te houden. Ik laat u binnen met alles wat ik kan). Bieber maakte een remix van What Do You Mean met hot chick Ariana Grande en werkte samen met ‘hippe’ sterren als Big Sean, Nas, Travi$ Scott, Drake, Ed Sheeran en The Weeknd. Maar het plan Justin Bieber 2.0 omvatte meer. Boze tongen beweren dat Justin tijdens zijn vakantie op Bora Bora in oktober 2015 helemaal niet zo toevallig door een paparazzo in zijn adamskostuum is gefotografeerd, maar zich op deze manier als stoere dude wilde profileren. Bieber vierde er het goede leven met het 20-jarige model Jayde Pierce. Een paar maanden later bezocht de zanger met nieuw liefje Hailey Baldwin een archeologische vindplaats in Mexico. Hij zou in beschonken staat zijn broek naar beneden hebben getrokken om een selfie te kunnen maken. Toen hij door de beveiliging werd tegengehouden, ging Bieber volledig door het lint. Of neem die keer dat hij na een straatrace in een gehuurde Lamborghini Gallardo werd gearresteerd wegens rijden onder invloed. Vooropgezet plan of niet: Justin lijkt ermee weg te komen en er zijn schare volgelingen juist mee te vergroten.

 

Justin Bieber 2.0
Hollandse Hoogte

 

YouTube-wonder

De inmiddels aardig volgetatoeëerde zanger is de zoon van Jeremy en Pattie, die kort na zijn geboorte uit elkaar gingen. Hij groeide op in Stratford (Ontario). Via zijn vader heeft hij een halfzusje en -broertje. Het talent zat er bij de jonge Justin meteen in: op z’n tweede startte hij met drummen, later leerde hij zichzelf gitaar-, piano- en trompetspelen. Zingen doet hij sinds zijn twaalfde, voornamelijk via zangwedstrijden. Als lid van de YouTube-generatie plaatste hij de opnamen daarvan meteen op het videokanaal, waarmee hij één van de eerste artiesten was die de kracht van online marketing inzag. In 2008, hij was net 14 jaar, scoorde Justin zijn eerste platencontract, bij het Island Def Jam label van Usher.

 

Justin Bieber 2.0
Hollandse Hoogte

 

Het vervolg moge bekend zijn: waar de tiener ook kwam, overal drongen gillende meisjes zich aan hem op. De miljoenen stroomden binnen, albums als My World, Never Say Never en Believe bereikten de top van de hitlijsten. De roem veranderde hem ook. Zo kwam de politie eraan te pas toen Bieber de Hollywood-villa van zijn buren met eieren bekogelde. Na het betalen van 80.000 dollar aan compensatie verkocht hij zijn mansion aan Khloe Kardashian en huurde hij een penthouse-suite in het Beverly Hills Hotel, waar hij uiteindelijk een jaar zou blijven wonen. ‘Ik had schoon genoeg van de Justin Bieber-show’, erkende de zanger afgelopen jaar. ‘Ik focus me nu op de mensen, de fans die in al die jaren trouw aan me zijn gebleven. Niet meer enkel op mezelf. Ik ben bezig met mijn nieuwe fans en wil dat zij voelen dat we samen op reis zijn, dat we de muziek samen maken.’ Justin Biebers manager Scooter Braun vertelde in een interview dat hij veel complimenten kreeg voor de manier waarop hij zijn ster terug in de spotlights én op het juiste spoor kreeg. Braun: ‘Ik zal eerlijk zijn: ik heb 1,5 jaar geprobeerd Justin weer op de rails te krijgen, maar het lukte me niet. Alle eer gaat naar Justin zelf. Hij heeft zich ruim een jaar afgezonderd en aan zichzelf gewerkt. Hij heeft heel donkere periodes gekend. Maar hij is de enige die credits verdient voor zijn overweldigende comeback.’ Succes heeft Bieber momenteel in grotere mate dan ooit. Of de schandalen van vroeger uitblijven, dat ligt in zijn handen. Maar gelukkig kan hij er met humor naar terugkijken. Over de naaktfoto op het exotische eiland Bora Bora zegt hij nu: ‘Ik was bang. De eerste foto die ik van dat moment onder ogen kreeg, bevatte nog een zwart balkje. Ik had zoiets van: Shit, ik kom net uit het water. Alles is verschrompeld en klein. Maar toen ik later een foto zonder zwart balkje zag, viel het allemaal erg mee. Hij was net zo groot als ik gewend ben.’


Tekst: Jan Casteel

Meer DenD