Van soapprinses tot modekoningin – Nikkie Plessen

Door: DitjesDatjes
13-01-2016

Amper dertig en nu al in de top van de modewereld: Nikkie Plessen laat met haar eigen label en winkels zien dat alles mogelijk is in het leven. Niet gek voor een soapie die óók nog een gezin heeft. ‘Bij mijn eerste zwangerschap heb ik tot de dag voor de bevalling gewerkt.’

 

Van soapprinses tot modekoningin - Nikkie Plessen
Hollandse Hoogte

 

Onlangs werd er met veel tamtam (denk: een dolenthousiaste menigte van jonge hippe vrouwen, veel pers, aan- en afrijdende limousines) een modezaak geopend in het luxe warenhuis Lafayette in Jakarta, Indonesië. Toen de oprichtster van het betreffende merk voorreed, barstte een hysterisch gejuich los. De beeldschone dame die uitstapte was niet Jil Sander of Olcay Gulsen – het was Nikkie Plessen. De Nikkie die eens per week als een giechelend schoolmeisje aan de desk van RTL Boulevard zit en bekend werd als veejay bij TMF, soapie in Onderweg naar Morgen en dochter in tv-serie Kees & Co.

 

Van soapprinses tot modekoningin - Nikkie Plessen
instagram.com/nikkieplessen

 

Overweldigend

Ongelooflijk hoe de wereld van Nikkie (8 mei 1985) in korte tijd veranderde. De spectaculaire opening van haar derde zaak, naast driehonderd verkooppunten, is de kroon op haar werk. Op Vogue.nl hield ze bij wat haar daar overkwam. ‘Ik wist dat het een druk programma zou worden met een strakke planning. Ik zou om 17.30 uur landen op het vliegveld van Jakarta, waarna ik direct naar het Ritz-Carlton Hotel zou worden gebracht en bij kon komen van de reis. Met een slapend hoofd en een loodzware koffer stond niet alleen de taxichauffeur op mij te wachten. Het Aziatische televisieprogramma Fashion TV en een groep mode-minnende meiden stonden klaar bij de aankomsthal voor een interview en foto’s. Eh… dit stond niet in onze planning.’ De volgende ochtend brak het drukke openingsprogramma aan. ‘Ontbijten, visagie en interviews. Eind van de middag stond het grote Nikkie-persevent in Lafayette op de planning. Samen met alle Indonesische hoofdredacteuren, bloggers en celebrities waaronder Olivia Lazuardy, Raline Shah en Pica Priscilla (nationale vips, red.) proostten we op onze nieuwe winkel. Ik werd geïnterviewd door diverse televisieprogramma’s. Spannend, want de programma’s zonden live uit. ’s Avonds werden we door de twee grootste actrices van het land, Raline Shah en Krisdayanti, en hun inner circle uitgenodigd voor te gekke party’s in de Whisky Bar en Club Dragon Fly. Hoewel ik dacht dat de focus daar veel meer lag op het merk dan op mij, was de ontvangst overweldigend’, vertelt Nikkie.

 

Van soapprinses tot modekoningin - Nikkie Plessen
Hollandse Hoogte

 

Beginnersfout

Mode is altijd al Nikkies toekomstdroom geweest. Maar net voordat ze toelatingsexamen deed voor de modeacademie, kreeg ze een rol toebedeeld in Onderweg Naar Morgen. ‘Mode is altijd mijn grote liefde geweest. Als kind deed ik niets liever dan me verkleden. Thuis hadden we een grote verkleedkist, waar ook mijn moeders oude trouwjurk in zat. Tijdens de opnames van Holland’s best fashion designer kwam mijn droom om mijn eigen kledinglijn te beginnen in alle hevigheid weer naar boven. Na elke draaidag zei ik tegen mijn man: “Dat wil ik óók!” “Probeer het gewoon”, was zijn advies. Twee jaar geleden durfde ik eindelijk de stap te zetten’, vertelde Nikkie vorig jaar in Glamour. Ze vindt het een uitdaging om met haar collectie én jonge vrouwen én rijpere dames aan te spreken. ‘Onze leren kokerrok bijvoorbeeld kan mooi zijn voor een dame van vijftig met een mooie blouse en een goeie tas erbij.’ Haar eerste kantoor — een piepkleine ruimte in Amsterdam-Zuidoost — is inmiddels ingeruild voor een pand van vijf verdiepingen in het centrum. In de begindagen werd Nikkie onverwacht beschuldigd van plagiaat van teksten en afbeeldingen in haar collectie, maar ze was zich van geen kwaad bewust. In glossy Jackie zei ze hierover: ‘Ik vond het een leuke tekst en een mooi plaatje, dus heb ik dat gebruikt. Wist ik veel dat die ontwerpster ook in Nederland zat.’ Ze haalde gedwongen enkele kledingstukken terug. ‘Het waren beginnersfouten. Ik heb nooit beweerd een soort Coco Chanel te zijn, die met een potlood in een torentje zit te tekenen.’

 

Van soapprinses tot modekoningin - Nikkie Plessen
Edwin Smulders

 

Gezin op nummer één

Ondanks het jetsetleven dat ze nu leidt, is Nikkie het liefst thuis bij haar man, liftenmiljonair Ruben Bontekoe, en hun dochter Jolie (5) en zoon Alain (1). ‘Mijn gezin komt altijd op nummer één. Of je nu een rotdag hebt of juist goed nieuws op je werk – zij zijn degenen met wie je het wilt delen en die je alles gunnen.’ Toch is haar label altijd aanwezig. ‘Ik ben geen moeder die de hele dag gaat knutselen en met de poppen speelt, daar ben ik te onrustig voor. Toen de kraamhulp er was, dacht ik: ik kan best even naar kantoor’, vertelde ze in Grazia. De afgelopen feestdagen vierde Nikkie met veel genoegen met haar man en kinderen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat als je uit een liefdevol gezin komt, je als volwassene sterker in je schoenen staat.’ En dat wenst ze ook Jolie en Alain toe.


Tekst: Guido den Aantrekker

Meer DenD