Sexy, slim en lief – Jan Kooijman

Jan Kooijman
Door: DitjesDatjes
12-11-2015

Ex-soapie en RTL-presentator Jan Kooijman (34) is toch vermaard vanwege zijn grote danstalent. Hij deinst er niet voor terug naakt te dansen voor het goede doel.

 

Sexy, slim en lief - Jan Kooijman
Edwin Smulders

 

 

Hij studeerde aan de Rotterdamse Dansacademie en de wereld lag aan zijn voeten op het moment dat hij vaste kracht bij het Scapino Ballet werd. Tussen al het dansen door flirt Jan regelmatig met de camera. Op zijn 25e, in 2006, krijgt hij de rol van Just Klarenbeek in Onderweg naar Morgen en twee jaar later speelt hij Danny de Jong in Goede Tijden, Slechte Tijden. Het acteerwerk en de televisiewereld bevallen Jan bijzonder goed. Zo doet hij mee aan Wie is de Mol, Ranking the stars en presenteert hij af en toe een aflevering van RTL Boulevard. Het is bijna vanzelfsprekend dat Jan in 2009 in de jury van het populaire RTL-dansprogramma SoYouThinkYouCanDance plaatsneemt.

 

Sexy, slim en lief - Jan Kooijman
Edwin Smulders

 

Wegwezen

Ondanks het succesvolle acteerwerk blijft het dansen zijn grote liefde. Een liefde die op jonge leeftijd ontstond, al werd het hem door een ander aangereikt. In eerste instantie wilde Jan helemaal niet dansen. Een doorzetter, echte streber, dat was hij wél van jongs af aan. ‘Ik ben twee weken te vroeg geboren. Volgens mijn moeder omdat ik niets wilde missen. Kan me niet anders herinneren dan dat ik een streber was. Negens halen op de basisschool was een sport voor me’, liet hij onlangs in een interview weten. Alles verandert als zijn oudere broer naar de middelbare school gaat. ‘Ik voelde me eenzaam zonder mijn speelmaatje. Ik keek veel televisieseries, ik keek als een zombie.’ Zijn moeder greep op tijd in. Ze had een advertentie voor de opleiding voor Muziek en Dans gezien. ‘Met dans had ik toen weinig. Ik wilde op volleybal maar er was geen vereniging in de buurt. Ik weet nog goed hoe ongemakkelijk ik daar stond: met mijn sportbroekje en sportschoenen aan terwijl om me heen alleen maar jonge meisjes in roze maillotjes dansten. Wegwezen, dacht ik.’ Maar Jan wordt door de docenten overladen met complimenten en als tienjarige is hij daar gevoelig voor. Hij blijkt niet de enige jongen die danst, heeft echt talent en maakt snel nieuwe vrienden op de opleiding.

 

Sexy, slim en lief - Jan Kooijman
Edwin Smulders

 

Sexy kleine teen

Jan is al ruim vijftien jaar gelukkig met Henna Lee, die hij bij het Scapino Ballet leert kennen. Samen hebben ze twee dochters: Logan (4) en Ava (1). Jan houdt van dames met een gevoel voor humor en zelfspot. ‘Een vrouw kan nog zo ongelooflijk knap, mooi, slim en intellectueel zijn, maar als ze niet om zichzelf kan lachen dan is het al snel klaar voor mij’, liet hij Veronica Magazine weten. ‘Het is zo’n afknapper wanneer een vrouw denkt dat het hele universum om haar draait.’ Henna en Jan zijn niet getrouwd, en of dat ooit gaat gebeuren is nog maar de vraag. ‘Ik ben geen tegenstander van het huwelijk, integendeel. Wij zijn al heel lang gelukkig met elkaar maar, en dat klinkt misschien heel dom, het is er gewoon nooit van gekomen. Dus dan vind ik het misschien niet belangrijk genoeg. Maar ik sluit niets uit voor de toekomst.’ In 2012 wordt Jan door Glossy uitgeroepen tot meest sexy bn’er. Zelf denkt hij de overwinning te danken te hebben aan zijn ‘sexy kleine teen’. ‘Eigenlijk moet ik er hard om lachen, ik sta ook gewoon met ontploft haar in een joggingbroek de poep van mijn dochters billen te vegen. Het is allemaal zo relatief.’ Hij wordt door zijn maten (dj Don Diablo, acteur Jim Bakkum en presentator Art Rooijakkers behoren tot zijn vaste vriendengroep) regelmatig aan de titel herinnerd; ze pesten hem er nog graag mee. Toch moet je wel veel vertrouwen in jezelf en je lichaam hebben wil je je zo letterlijk bloot kunnen geven als Jan in de dansclip voor de nieuwe campagne van het Prinses Beatrix Spierfonds doet. Het laat werkelijk niets aan de verbeelding over.

 

seo-campagne-jan-kooijman-prinses-beatrix-spierfonds

 

Tussen de criminelen

Het programma Hollanders in de cel, dat Jan bij RTL 5 maakte, is heel andere koek dan So you think you can dance. Het zijn heftige situaties waar je je in begeeft. ‘Het is alsof je een slechte film binnen wandelt. Alle clichés kloppen: zwetende mensen die naar je schreeuwen en schietbewegingen maken met hun handen. Later wen je daar wel aan, maar je beseft nog steeds heel goed waar je bent. Bij een interview tijdens het luchten sta je gewoon tussen de criminelen. Ik kan je verzekeren dat je je dan niet zo op je gemak voelt’, liet hij in een interview weten. Jan presenteert ook het programma Levenslang met Dwang. In dit realityprogramma maakt hij met acht deelnemers die een dwangneurose hebben een roadtrip door Thailand. ‘Ik ben blij dat ik bij RTL de kans krijg dit soort programma’s te maken. Acteren, dansprogramma’s hoop ik allemaal te kunnen blijven doen. Dit programma sluit inhoudelijk aan op wie ik ben. Ik luister graag naar andere mensen.’ Jan heeft bij RTL duidelijk zijn draai gevonden.


Tekst: Maaike Olde Olthof

Meer DenD