Statement van Oranje-spelers gaat de wereld over

Nederlands Elftal|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De actie van de voetballers Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong kan op veel lof rekenen. Beelden van de twee Oranje-spelers tijdens het gewonnen duel met Estland (5-0) gaan de hele wereld over. ,,Hopelijk heeft het geholpen”, wenst Frenkie de Jong vurig voor de camera’s.

Statement

Na de 1-0 tonen doelpuntmaker Wijnaldum en ploeggenoot De Jong hun verschillende huidskleuren om te benadrukken dat het niet uitmaakt welke kleur je hebt. Daarmee verwijzen ze onder andere op het racistische incident van afgelopen weekeinde in Den Bosch.

De Jong in de catacomben: ,,We hadden het vooraf afgesproken. We wilden er in het algemeen een statement over maken, dat het op moet houden. Door het na de foto in de wedstrijd nog een keer te doen, wilden we die boodschap versterken. Er zal vast nog wel ooit een incident komen, maar hopelijk wordt het heel snel minder en stopt het.”

Veroordeling

Georginio Wijnaldum sprak zich in aanloop naar de wedstrijd tegen Estland al nadrukkelijk uit tegen de trieste actie van de FC Den Bosch-supporters. De aanvoerder van Oranje veroordeelde het wangedrag hard. Na de 5-0 tegen Estland blikte hij er bij de NOS nuchter op terug: ,,Ik wil niet zeggen dat het maandag mijn dag was. Het was een dag voor iedereen, een eye-opener. Ik heb gewoon gezegd wat ik voelde, misschien heb ik ook gezegd wat meerdere mensen hadden willen zeggen.”

‘Lekker gewerkt pik!’

Oranje-fans waren gisteravond minder blij met de bijdrage van NOS-commentator Franks Snoeks. Snoeks ging niet in op het moment van Wijnaldum en De Jong tijdens de openingstreffer. Twitteraars staken van wal toen ze merkten dat de commentator geen woorden vuil maakte aan het gebaar van de twee voetballers.

Racistische uitlatingen op de voetbalvelden trekken de laatste tijd veel aandacht. In Oekraïne, Hongarije en Italië werden spelers met een donkere huidskleur verguisd door toeschouwers.

Het Nederlands Elftal is het zat. De dag voor het duel met Estland verscheen een foto met daarop alle spelers, hand in hand. ‘Enough is enough’ luidde de kreet bij die foto.

https://www.instagram.com/p/B5DC_uOgut2/

Tags

COMMENTATORNEDERLANDS ELFTALORANJERACISMEVOETBAL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck